BiH
49

SBiH nema kandidata za Predsjedništvo BiH, Domovina vjeruje u uspjeh

Piše: E. G.
Istekao je rok za predaju kandidatskih listi Centralnoj izbornoj komisiji BiH za predstojeće izbore. Svoje liste su danas predala gotovo sve veće stranke, kao i neke manje. Posljednjeg dana pred istek roka liste su predali SDA, SBB, SDP, HDZ, HDZ 1990, kao i brojne druge stranke i koalicije.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu neće imati svoga kandidata za Predsjedništvo BiH definitivno je odlučeno na organima te stranke, a danas su predali i kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji na kojima nije predložen niko za tu poziciju.

"Predsjedništvo je na jutrošnjoj telefonskoj sjednici odlučilo da ipak ovog puta nećemo imati kandidate. Za ostale nivoe vlasti ćemo imati kandidate. To da li će SBiH kasnije pozvati svoje članstvo i glasače da glasaju za nekog drugog od kandidata, vidjet ćemo, to je nešto što će se odlučiti na Glavnom odboru ili Predsjedništvu stranke kada za to dođe vrijeme", kazao je za Klix.ba Salem Halilović, generalni sekretar SBiH-a.

Koalicija Domovina koju čini više stranaka danas je također predala kandidatske liste za predsjednika/potpredsjednika RS-a i za Parlament BiH. Kako je novinarima rekao Vinko Jakić, koordinator Domovine, oni očekuju da će imati najmanje 10 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a i najmanje dva u državnom Parlamentu.

Kandidat za predsjednika/potpredsjednike RS-a iz ove koalicije je Ramiz Salkić.