BiH
18

Danas posljednji dan za predaju kandidatskih listi za oktobarske izbore

Piše: E. G.
CIK (Foto: Klix.ba/Arhiv)
CIK (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Nezavisni kandidati i političke straknke koje to do sada nisu učinile, zaključno sa istekom radnog vremena Centralne izborne komisije BiH danas, morat će predati kandidatske liste za opće izbore u oktobru, jer je danas posljednji rok da to učine.

Liste za sve nivoe vlasti, kao i kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, između ostalih, danas će predati i Stranka demokratske akcije (SDA). Nakon informacije da predsjednik stranke Sulejman Tihić nije bio saglasan sa listama, odabirom i pozicioniranjem kadrova na njoj te da je nije htio potpisati dok se ne načine korekcije, u ovoj stranci su se oglasili i tvrde da to nije tako.

Socijaldemokratska partija (SDP) će također danas predati kandidatske liste, a kako je već poznato njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je Bakir Hadžiomerović.

Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića danas će također predati kandidatske liste. Ovo stranka još uvijek nije donijela odluku ko će biti njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH, a konačna odluka bit će donesena danas na proširenom Kolegiju predsjednika stranke. Liste će predati predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) će također posljednjeg dana predati liste, a kada je u pitanju kandidat za člana Predsjedništva, ova stranka ga vjerovatno neće imati. Predsjednik stranke Amer Jerlagić bit će nosilac liste za Parlament BiH.

Demokratska foronta (DF) će također danas predati kandidatske liste, a kao što je poznato njihov kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je Emir Suljagić, dok je iz reda hrvatskog Zora Terzić-Šeremet.

Svu potrebnu papirologiju danas će predati i HDZ te će saopćiti konačno ko je njihov kandidat, a pretpostavlja se da će to biti Dragan Čović. Liste će predati i još neke druge stranke poput HDZ 1990 čije je kandidat za Predsjedništvo Martin Raguž, potom će kandidaturu predati SNSD sa svojim koalicionim partnerima, čija će kandidatkinja za Predsjedništvo vjerovatno biti Željka Cvijanović, kao i opozicioni blok i opozicione stranke u RS-u te ostale stranke.