Problemi u toku
9

SBB želi da PDA uđe u većinu u Tuzlanskom kantonu, građanski blok protiv

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građanski blok danas je nastavio pregovore o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, a prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) da Poket demokratske akcije (PDA) uđe u skupštinsku većinu nije naišao na podršku Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Naše stranke i Stranke za BiH (SBiH).

Dok iz SBB-a ističu da bi ulaskom PDA bila formirana komotna većina u Skupštini TK s 26 ruku, iz SDP-a navode da bi to značilo kršenje ranije potpisanog sporazuma građanskog bloka.

Predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić za Klix.ba je kazao da je danas u Tuzli nastavljen prošlosedmični sastanak građanskog bloka koji je prekinut nakon prijedloga SBB-a da se u skupštinsku većinu ubace i zastupnici PDA.

"To je bio legalan i legitiman prijedlog SBB-a, jer shodno potpisanim sporazumima oni nastupaju s PDA na državnom nivou i u još nekim kantonima. Međutim, ovdje su stavovi bili jasni da svaki kanton ponaosob formira vlast onako kako smatra da je to za određenu regiju najbolje. Mi smo u TK ranije potpisali sporazum o saradnji i ulazak PDA remeti taj dokument", rekao je za Klix.ba predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić.

Nakon današnjeg sastanka SBB ostaje dio skupštinske većine od 19 zastupnika bez PDA.

"Smatramo da je ulazak PDA, odnosno povećanje koalicionog kapaciteta na 26, dobro zbog funkcionisanja skupštinske većine, ali i zbog budućeg funkcionisanja Vlade TK i premijera te lakše prohodnosti svih odluka koje će biti donošene u naredne četiri godine", rekao je za Klix.ba predsjednik SBB-a TK Bahrudin Hadžiefendić.

On je naveo i da se SBB na sastanku nije postavio ucjenjivački, naglasivši da je nejasna činjenica da Bh. blok u drugim sredinama ide u koaliciju s PDA, a da to ne želi u najmnogoljudnijem kantonu uz FBiH.

Nastavak pregovora o formiranju vlasti u TK najavljen je za iduću sedmicu, a kako saznajemo, tada će se konkretnije govoriti o raspodjeli pozicija u Skupštini i Vladi TK.

"Mi dosad nismo imali nikakve stavove, niti smo raspravljali o pojedinačnim rješenjima, osim što SDP kao najveći politički subjekt smatra da mu pripada mjesto premijera TK, zatim dva mjesta u rukovodstvu Skupštine TK i najmanje šest ministarskih pozicija", naveo je Bijedić.