BiH
22

SBB o Ustamujićevom odlasku: Bio je dobar, ali ne dovoljno za naš prvi tim

Klix.ba
Mirza Ustamujić
Mirza Ustamujić
Nakon što je Mirza Ustamujić, donedavni federalni zastupnik i član Saveza za bolju budućnost-Fahrudin Radončić, napustio tu stranku i danas obznanio da je postao članom Demokratske fronte-Željko Komšić, iz SBB-a su imali potrebu reagirati i obratiti se javnosti saopćenjem.

Podsjetimo, Ustamujić je danas za Klix.ba kazao kako ne želi komentirati svoj odlazak iz SBB-a, niti želi govoriti o ranijem pisanju medija o odlasku iz te stranke.

U saopćenju se navodi kako je Ustamujić bio "poruka SBB-a mladim ljudima 2010. godine" kada je bio nosilac liste za Federalni parlament.

"Osvojio je skromnih 2.936 glasova te ga je na istoj listi pretekao treći rangirani kandidat SBB-a Fehim Škaljić sa znatno boljim rezultatom", navodi SBB u saopćenju.

Ustamujić je nedugo nakon stupanja na dužnost zastupnika u Federalnom parlamentu slovio za jednog od najperspektivnijih mladih političara u BiH. U SBB-u također navode da je bio aktivan zastupnik u Parlamentu FBiH, ali da je Predsjedništvo te stranke procijenilo da Ustamujiću ne može biti ispunjen zahtjev da bude nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na ovim izborima "iz više objektivnih razloga".

"Uspostavljen je osnovni kriterij da ključna mjesta na listama nose ljudi vrlo realizirani u svojim bazičnim strukama. Zato su prednost dobili Damir Arnaut, Edita Đapo i Fehim Škaljić", navodi se, između ostalog, u saopćenju.

U SBB-u su uvjereni u ispravnost takve odluke, a za to im je potvrda da su svih troje spomenutih kandidata pojedinačno dobili dvostruko ili trostruko više glasova nego Ustamujić 2010. godine. Kako navode, Škaljić 14.958 glasova, Đapo 6.288, Arnaut 5.272.

Ustamujić, saopćili su iz SBB-a, nije mogao biti ni nosilac federalne liste u svojoj izbornoj jedinici, jer je za to određen Ibrahim Hadžibajrić, koji je "osvojio 8.584 glasa, trostruko više nego Ustamujić sa 2.936 glasova na istoj poziciji nosioca liste 2010.".

U SBB-u navode i to da su se na federalnoj listi našla i neka druga imena "referentnih lišnosti", poput Zane Marjanović, te da se zbog toga Ustamujić nije mogao naći u prvom timu kandidata na oktobarskim izborima.

"SBB će nastaviti s kadrovskom politikom koja podrazumijeva da šansu dobiju svi, a naročito oni koji su u svojim bazičnim strukama napravili izvanredne osobne rezultate i bavljenje politikom za njih znači samo nastavak uspješnih karijera", stoji, između ostalog, u saopćenju SBB-a.

Podsjetimo, na SBB-ovim izbornim listama u oktobru se nisu našli ni neki drugi istaknuti članovi te stranke poput bivših državnih zastupnika Emila Kabila, Adnan Bašić te Ismeta Dervoz.