Ništa bez države
106

Savjetnik predsjednika NSRS: Entitet ne može prenositi nadležnosti, rizikuje izolaciju i sankcije

S. Hambo
Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS
Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS
Narodna skupština Republike Srpske danas će razmatrati usvajanje zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, što podrazumijeva prijenos nadležnosti, a s obzirom na to da je riječ o neustavnom djelovanju, entitet RS kreće u pravljenje parainstitucija.

Vlast Republike Srpske na dnevni red je stavila osnivanje entitetske agencije za lijekove, čime odbacuju postojanje državne agencije koja je jedina legitimna i meritorna. A koliko je takva ideja pogrešna, u startu pokazuje pravna analiza iz 2017. godine Radomira Neškovića, inače savjetnika predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilovića, koji je, da paradoks bude veći, zakazao sjednicu na kojoj entitet pokušava prenositi nadležnosti.

Nešković je dugogodišnji savjetnik Čubrilovića i prije četiri godine je objavio knjigu pod nazivom: Nedovršena država: Politički sistem Bosne i Hercegovine. U toj knjizi, između ostalog, govori i o mogućnosti prijenosa nadležnosti s države na entitete. On tvrdi da je to moguće, ali jasno naglašava koji su jedini mogući putevi.

"Prva mogućnost povrata nadležnosti je da Republika Srpska s Federacijom BiH postigne dogovor da se određene prenesene nadležnosti vrate entitetima i da to zatraže od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovaj model uključuje tri neophodna uslova:

a) da se entitet Federacija BiH odluči za povrat nadležnosti, b) da dva entiteta predlože novi model kojim se dokazuje da će se državni poslovi efikasnije rješavati na nivou entiteta i c) da se o tome pozitivno izjasni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine", naglašava Nešković.

Druga mogućnost je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na osnovu svoje koordinirajuće ustavne uloge pokrene inicijativu kod Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH da se određene nadležnosti vrate entitetima.

Treća mogućnost je da na inicijativu zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarna skupština BiH izmijeni zakone i vrati entitetima prenesene nadležnosti. I četvrta mogućnost je da na inicijativu delegata u Domu naroda Parlamentarna skupština izmijeni zakone i vrati entitetske nadležnosti.

Radomir Nešković (Foto: Klix.ba)
Radomir Nešković (Foto: Klix.ba)

"Bez saglasnosti Federacije BiH i institucija na nivou BiH, Republika Srpska nema kapacitet da sama vrati prenesene nadležnosti na ustavan način. Jednostrani povrat nadležnosti bio bi neustavan i Republika Srpska bi snosila međunarodne sankcije za kršenje Dejtonskog sporazuma. Model po kojem bi Republika Srpska na svojoj teritoriji poništila zakone iz sfere prenesenih nadležnosti također bi se tumačilo kao kršenje Dejtonskog sporazuma", tvrdi Nešković.

Zanimljivo je da je jedan od recenzenata ove knjige i Mile Dmičić, inače stručnjak za Ustavno pravo i jedan od glavnih kreatora pravnih procesa u RS-u. Također je član vladajuće stranke DEMOS, iste one stranke koja danas preko koljena želi lomiti pravne propise i građane entiteta RS gurati u neizvjesnost.