BiH
116

Savez za promjene: RS da objavi rezultate popisa za taj entitet

FENA
Mladen Bosić  (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas u Bijeljini da će, ako ne bude spremnosti da se poništi odluka o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva u BiH, tražiti od Zavoda za statistiku RS-a da objavi "stvarne podatke popisa stanovništva na teritoriji RS-a". Podaci o popisu na teritoriji RS-a su vlasništvo Republičkog zavoda za statistiku i tražit ćemo da objave stvarne podatke, pa neka svako sabira sebi kako god hoće rekao je Bosić na pres-konferenciji u Bijeljini.

Dodao je i da poslanici Saveza za promjene u parlamentu BiH neće podržati odluku koja pokazuje "lažnu sliku o popisanom stanovništvu u BiH".

Vjeruje da će se direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izjasniti da li je "bio pozivan u Tužilaštvo i na koji je način neko vršio pritisak na njega".

Bosić je izričit da se neće odazvati na eventulani sastanak kod predsjednika RS-a Milorada Dodika, jer, kaže, svi dosadašnji sastanci nisu dali rezultate i korišteni su u Dodikovu ličnu promociju.

Dodik, kako je dodao, teško optužuje predstavnike Saveza za promjene, te da se ne ponaša kao predsjednik svih građana.

Za današnji sastanak Dodika i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića je rekao da je bio razgovor dvojice srpskih zvaničnika, a ne predstavnika stranaka te da u Savezu za promjene nemaju nikakvu primjedbu na to. I predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da Zavod za statistiku RS-a treba da povuče popisni materijal koji je, prema zakonu, njegovo vlasništvo, uradi popis po metodologiji koja je prihvatljiva za RS i objavi rezultate.

"Popis je provodila SNSD-ova Vlada, kao i njihova komisija za statistiku i SNSD-ova direktorica Zavoda za statistiku već danas treba da uradi jedino što je normalno, da povuče popisani materijal i da RS objavi popisne podatke za svoj prostor", dodao je Čavić.

I predsjednik PDP-a Branislav Borenović najavio da će PDP, ako se narednih sedmica ništa značajno ne promijeni u vezi s problemom popisa, podržati sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će to pitanje biti do kraja otvoreno.

Smatra da to podrazumijeva "razbijanje" raznih teorija zavjere kako se došlo u situaciju koja može imati dugoročne posljedice po unutrašnje odnose u BiH. Predstavnici Saveza za promjene danas su u Bijeljini podržali kandidaturu Miće Mićića za gradonačelnika tog grada.