Traže sistemska rješenja
21

Savez udruženja vojnih penzionera FBiH ne podržava najavljeni protest

FENA
Savez udruženja vojnih penzionera  FBiH
Savez udruženja vojnih penzionera FBiH
Savez udruženja vojnih penzionera u Federaciji BiH (SUVP FBiH) saopćio je da ne podržava najavljeni protest vojnih penzionera kao oblik i metod borbe za ostvarivanje prava, ali podržava motive i ciljeve koji proizilaze iz protesta.

Ovaj savez smatra da su najavljeni protesti „Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH“, koji su planirani za 20. septembra, usmjereni na rješavanje samo jednog segmenta njihovih problema (umanjenje isplatnog koeficijenta), zanemarujući konačna zakonska rješenja vojnih penzija, stambene i socijalne problematike.

"Vlada neargumentovano i nezakonski donosi odluke o umanjivanju isplatnog koeficijenta vojnih penzija s nekim rokovima za koje se već unaprijed zna da neće biti ispoštovana“, navodi se u saopćenju za javnost Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH.

Savez smatra Vladu FBiH, kao i FZPiO adekvatnim adresama i partnerima za razgovore i dogovore, a sve u duhu postojećih zakonskih normativa.

"Mišljenja smo da je predloženi Nacrt zakona o povoljnom penzioniranju postavljen na pogrešnim principima i da nije u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH", dodaje se u saopćenju.

U tom savezu smatraju da se svi dugoročno akumulirani problemi u ovoj oblasti mogu i moraju rješavati za stolom, argumentima i zakonom. U tom smislu kao i dosad nude punu stručnu pomoć kako u kreiranju tako i u donošenju konačnih zakonskih akata.

"S obzirom na to da Savez nije organizator i ne učestvuje aktivno u najavljenim protestima, ali zbog općih ciljeva i motiva samog protesta, nema ništa protiv pojedinačnog učešća članstva“, dodaje se u saopćenju.

Apeliraju na Vladu FBiH i ministarstva da ubrzaju rad na zakonskim rješenjima iz ove problematike, da se pridržavaju zaključka Parlamenta i svojih odluka, bez obzira na to ko bio na čelu Vlade ili resornih ministarstava, a ne da se čekaju stranačka rješenja.

"Podsjećamo da je zakon jedan i isti za sve, temelj je Ustav a podloga su i međunarodne konvencije koje se tiču ove problematike“, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Saveza udruženja Ahmed Kulenović.