{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savez udruženja penzionera FBiH podržava Vladu

F
22.2.2010. u 12:44
0
4
Savez udruženja penzionera FBiH podržava Vladu
0
Savez udruženja penzionera FBiH podržava Vladu
Foto: Arhiv
Savez udruženja penzionera FBiH podržao je, nakon sjednice vodstva Saveza 19. februara, Vladu FBiH u provođenju reformi kojim bi bila ograničena primanja članova boračkih udruženja, ratnih vojnih invalida, demobiliziranih boraca, dobitnika ratnih priznanja i porodica organizacija šehida i poginulih boraca, izjavio je za Fenu predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić.
Na ovaj korak Savez se odlučio da ne bi doveo u pitanje visinu i isplatu redovnih penzija. Do smanjenja će, upozorava Vlada FBiH neminovno doći ukoliko se ne usvoje izmjene seta boračkih zakona. U slučaju neusvajanja, Svjetska banka bi se povukla iz kreditnog aranžmana, a smanjenje u iznosu od otprilike 20 posto, odnosilo bi se i na penzije.

"Ukoliko ne dobijemo kredite od Svjetske banke pa onda i od MMF-a u pitanje bi došla egzistencija 275.000 penzionera koji s penzijom manjom od 400 KM žive u zoni ekstremnog siromaštva", pojasnio je Feni Omerefendić.

Savez upozorava da će, ukoliko se ne provedu neophodne reforme, FBiH doživjeti kolaps, a najugroženije populacije, među kojima su i penzioneri bit će u veoma ozbiljnoj i teškoj situaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: