{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potrebno 130 miliona KM za isplatu januarskih penzija

S
SRNA
1.2.2010. u 10:44
0
31
Potrebno 130 miliona KM za isplatu januarskih penzija
0
Potrebno 130 miliona KM za isplatu januarskih penzija
Foto: Arhiv
Zamjenik direktora Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Federacije BiH (FBiH) Ivan Rogić izjavio je da je stanje sa sredstvima za isplatu januarskih penzija u ovom entitetu vrlo loše, ali se nada da će uz pomoć Vlade FBiH penzije biti isplaćene bez smanjenja koeficijenta.
Rogić je jutros potvrdio lokalnim medijima u Livnu da će Upravni odbor Zavoda danas odlučiti o eventualnom smanjenju januarskih penzija, nakon čega će se na sjednici, koja će se takođe održati danas, o ovome izjasniti i Vlada FBiH.

Prema njegovim riječima, zbog slabog priliva sredstava od doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje već duže vrijeme je teška finansijska situacija u Zavodu, a sredstva potrebna za isplatu penzija nedovoljna. Ovo je posebno izraženo u januaru i februaru svake godine, u kojima je priliv manji nego u drugim mjesecima.

Rogić je naglasio da je za isplatu penzija na sadašnjem nivou u FBiH potrebno obezbijediti 130 miliona KM za oko 380.000 penzionera mjesečno.

S druge strane, predsjednik Udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić najavio je proteste i izlazak penzionera na ulice ukoliko dođe do smanjenja penzija, jer većina penzionera, kako je rekao, živi teško i na granici siromaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: