Dogovor postignut
0

Januarske penzije u FBiH isplaćivat će se od petka

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Isplata januarskih penzija počet će u petak, 5. februara. Koeficijent ostaje isti, 1,65 za redovne i 1,485 za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, zaključio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu.

Penzije za januar primit će više od 356 hiljada korisnika, za što će Federalni zavod PIO/MIO morati osigurati 132 miliona KM, računajući i troškove isplate.

Budući da je Federalni zavod PIO/MIO u januaru ostvario priliv sredstava u iznosu od 117 miliona KM, što je nedovoljno za isplatu penzija na dosadašnjem nivou, Vlada Federacije BiH će intervenisati sa 10 miliona KM, a Federalni zavod ostatak od 7 miliona KM obezbijedit će iz tekućih prihoda.

Ovo je rezultat vrlo uspješnog sastanka, koji je održan u pauzi sjednice Upravnog odbora Federalnog zavoda, sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, premijerom Mustafom Mujezlnovićem i resornim ministrima Vjekoslavom Bevandom i Pericom Jelečevičem i menadžmentom Federalnog zavoda Zijadom Krnjićem i Ivanom Rogićem.

U razgovorima je dogovoreno da treba učiniti sve da penzije ostanu na istom nivou. Pri tome je konstatirano da treba iskoristiti sve finansijske mogućnosti i još aktivniju suradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom.