Susret sa predstavnicima Vlade RS
0

Savez sindikat RS ne prihvata smanjenje plata

SRNA
Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske napustili su današnji sastanak sa predstavnicima Vlade u vezi ekonomske politike i budžeta za narednu godinu nakon što je Ministarstvo finansija predložilo smanjenje plata budžetskim korisnicima od pet i deset posto.

Podpredsjednik Saveza sindikata za društvene djelatnosti Duško Jandrić rekao je da su predstavnici sindikata razgovarali u zgradi Vlade sa nekoliko ministara o budžetu i ekomskoj politici za 2012. godinu, a ovi dokumenti su im ukratko predstavljeni na samom sastanku.

"Kada je u pitanju ekonomska politika, stav sindikata za privredu je da o tom dokumentu ne možemo razgovarati jer smo ga dobili suviše kasno, sat prije sastanka, a što se tiče budžeta, Vlada najavljuje smanjenje plata između pet i deset posto koje sindikat ne prihvata.", rekao je Jandrić.

Prema njegovim riječima, Vlada je pripremila budžet za 2012. godinu na nivou ovogodišnjeg rebalansa budžeta u iznosu od 1.750.000.000 KM.

Potpredsjednik Saveza sindikata za privredu Mile Ribić rekao je da su sindikalci danas došli na poziv ministra finansija, a da do samog sastanka nisu imali priliku da se upoznaju sa dokumentima o kojima se razgovaralo.

"U Savezu sindikata ćemo se odrediti o ovim dokumentima, ali moramo imati vremena za to, jer se radi o vrlo krupnim pitanjima kao što je budžet i ekonomska politika kojima se na određen način određuje i sudbina zaposlenih u privredi.", rekao je Ribić.

On je naglasio da nije siguran da li će predstavnici Sindikata prisustvovati sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske koja bi trebala biti održana večeras u 19.00 časova, jer smatraju da je sindikalcima i poslodavcima trebalo dati vremena da razmotre dokumente kako bi mogli dati svoje viđenje.

"Mislim da te sjednice neće ni biti, jer se nisu stekli uslovi da se ona kvalitetno održi.", rekao je Ribić.

Na sastanku sa predstavnicima Vlade danas su u Banjaluci bili i predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji nisu željeli komentarisati budžet i ekonomsku politiku jer su tek danas dobili na uvid.