Oštar start
0

Piše: Bakir Tiro / Savez(nici) svjetske fudbalske mafije - II dio

Piše: Bakir Tiro
„Gluho i daleko bilo“, kažu naši stariji. Gluho kod nas, ali nije u ne tako dalekim Njemačkoj i Švajcarskoj. Kao što smo najavili prošlog utorka, afera oko namještanja utakmica radi finansijske dobiti na kladionicama poprima opsežnije konture.

Metastaza u BiH

Šireći se poput opake bolesti, na tlu Bosne i Hercegovine, izgleda, metastaziraće! Prikupljajući nove dokaze protiv svjetske fudbalske mafije, Tužilaštvo u Bohumu došlo je do saznanja da je Novo Panić, sudija sa znakom FIFA iz BiH, primio mito od 50.000 eura kako bi kreirao epilog utakmice mladih reprezentacija Švajcarske i Gruzije, odigrane 18. novembra u Luganu. U proteklih nekoliko godina naš najbolji arbitar prošle sedmice saslušan je u Švajcarskoj. Tvrdi, nevin je. Kaže, iskaz jednog od prvooptuženih od strane Tužilaštva u Bohumu, hrvatskog državljanina Maria C. nije tačan. Daj Bože!

Ipak, gdje ima vatre ima i dima. Zašto bi uhapšeni Mario C. optužio našeg sudiju tek tako? Pravda i istina saznaće se veoma brzo u zapadnoj Evropi. U Bosni i Hercegovini, prema dosadašnjoj praksi, to se gotovo sigurno neće desiti. Po pitanju svjetskog fudbalskog kriminala, uz čelnika našeg Saveza, po principu „gluho i daleko bilo“ još uvijek se ponašaju i Tužilaštvo BiH i SIPA.

Pokriće

O kriminalnim dešavanjima unutar Sudijske organizacije N/FS BiH godinama se priča. No, o sudijskim, i malverzacijama njihovih nadređenih u N/FS BiH, u ovoj zemlji nikada nije pokrenuta niti jedna istraga. Iz premijerligaških klubova ospu paljbu po sudijama samo kada izgube utakmicu. Najčešće, na sudijske odluke žale se gosti, isti oni, koji su, ranije ili poslije, zadovoljni dijeljenjem (ne)pravde na svom stadionu.

U Savezu imaju pokriće za sve „prevare arbitara“. Javna je tajna da na utakmicu pošalju kontrolora suđenja koji je u sprezi sa klubom za kojeg će biti „odrađen posao“, a i delegat je u igri. Mnogi otvoreno govore da se (ne)namjerne greške sudija pokriju pozitivnim ocjenama, te kada svi razdijele plijen dobijen od funkcionera „kluba pobjednika“ - niko ništa vidio nije! Ponekada, da bi javnosti zamazali oči, u N/FS BiH kazne sudiju, kontrolora i delegata. Sankcionišu ih kada su baš u bezizlaznoj situaciji. Onda, kada sudija „posao“ ne obavi i za fudbalske laike na „nevidljiv način“.

Pritisci

Poštenijem suđenju na bh. stadionima u potpunosti nisu pomogle ni TV emisije, između ostalog, specijalizirane i za analizu dijeljenja pravde u Premijer ligi BiH. I ukoliko cijela država vidi da je sudija „pokrao“ određenu ekipu, za Sudijsku organizaciju N/FS BiH i sve mešetare u zatvorenom krugu „postoji rješenje“. Optužuju novinare čije su namjere bile časne i poštene. Vrše pritisak na njih, na njihovu TV kuću.

Iz „klubova pobjednika“ i Sudijske organizacije N/FS BiH pričaju kako izvještaji nisu bili objektivni, te da, tobože, nisu prikazani detalji u kojem je oštećen klub koji je osvojio bodove, kao i da sudijske greške nisu bile namjerne. Stručne osobe koje su, konkretno na BHT-u, objektivno komentarisale sudijske greške nisu dugo izdržale. Zbog pritisaka odustajali su i smjenjivali se kao na traci. Razumijet' ih je. Zašto bi držali „glavu u torbi“, kada za sudijski kriminal u BiH godinama ne mari država, to jeste Tužilaštvo BiH i SIPA.

Žeštok udarac

Nakon pokrenute istrage Tužilaštva u Bohumu protiv „jednog našeg kluba koji se sumnjiči da je namjestio prijateljsku utakmicu u Švajcarskoj zbog dobiti na kladionici“, afera oko Panića novi je žestok udarac imidžu bosanskohercegovačkog fudbala u svijetu.

U narednim danima nije isključeno da nas šokiraju dodatne informacije iz Njemačke i Švajcarske koje bi mogle uzdrmati naš fudbal na ionako staklenim nogama!? Za nas potresna epizoda „Savez(nici) svjetskog fudbalskog kriminala“ poslije drugog dijela, prema razvoju događaja, mogla bi imati i treći nastavak. Za nadati se da u Njemačkoj i Švajcarskoj neće biti „snimana“ po uzoru na serijal kultnih Stalloneovih filmova „Rocky“ ili „Rambo“.