BiH
50

Save the Children osigurao donaciju za pet učionica i dva centra za rani rast i razvoj u Goraždu

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici organizacije "Save the Children" osigurali su opremu za pet učionica i dva centra za rani rast razvoja ukupne vrijednosti 54.700 KM na području BPK Goražde.

Osim toga počela je i edukacija odgajateljica za rad sa djecom u okviru programa za rani rast i razvoj. Još od maja mjeseca ova organizacija je u partnerstvu s kantonalnim Ministarstvom za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, Općinom Goražde i Pedagoškim zavodom osigurala infrastrukturu za podršku unapređenju ranog rasta i razvoja i provedbu obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.

Kantonalni ministar obrazovanja Damir Žuga tvrdi da je ovo najvrednija donacija koja se direktno odnosi na predškolski odgoj i obrazovanje.

"Poznato je da mi već duži niz godina implementiramo obavezni program obrazovanja u stopostotnom procentu od 170 sati, što je organizacija "Save the Children" prepoznala i u skladu sa Strateškim smjernicama i Strateškim planom za unapređenje ranog rasta i razvoja u FBiH 2013.-2017. godine potpisan je protokol o saradnji. Radi se o opremanju dva centra za rani rast i razvoj u Vitkovićima i Plavom cvijetu te po jedne učionice u Ustikolini, Osanici, Sadbi i u samom sjedištu obdaništa "Sunce", kazao je Žuga.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Između ostalih, Save the Children je osigurao donaciju za potrebe rada parka Plavi cvijet. Riječ je o didaktičkom materijalu i tehničkoj opremi koja će uposlenicima ovog parka poslužiti za pružanje kvalitetnijih usluga i rada sa djecom u narednom periodu.

Lejla Medošević, koordinatorica parka, ističe da je donacija od velikog značaja za djecu i njihove roditelje te da će nastojati opravdati ukazano povjerenje koje je organizacija Save the Children povjerila upravo ovoj ustanovi.

"Ovo je prvi put da ova organizacija donira materijal neophodan za rad parku Plavi cvijet i nadati se da će se ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti s obzirom na to da park pruža edukativno-zabavne sadržaje koji djeci omogućavaju kvalitetan način života", smatra Medošević.

Inače, rad organizacije je u proteklih 16 godina evoluirao od pružanja humanitarne pomoći do razvojnih aktivnosti. Trenutno, organizacija Save the Children radi na realizaciji programa u BiH, Srbiji i Crnoj Gori u četiri područja, vladavina prava djeteta, zaštita djece, obrazovanje i humanitarni rad. Save the Children ima reputaciju organizacije koja je stručna u bavljenju ovakvim pitanjima u regionu.

Predviđa se da će više od 250 djece u Goraždu imati koristi, odnosno da će sva djeca biti obuhvaćena obaveznim programom za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu, dok će kvalitet i uvjeti u kojima se realizira ovaj program biti unaprijeđeni, kao i profesionalni kapacitet odgajateljica.