{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bihaću i Cazinu otvaraju se dva centra za djecu s poteškoćama

23.11.2016. u 16:45
140
4
U Bihaću i Cazinu otvaraju se dva centra za djecu s poteškoćama
140
Više od 1.000 djece sa poteškoćama i njihove porodice iz Unsko-sanskog kantona imat će priliku koristiti usluge dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi koji su danas otvoreni u Bihaću i Cazinu.
U ovim centrima djeca će moći dobiti besplatne usluge logopedske, radne i senzorne terapije, psiho-socijalne podrške, rehabilitacionih tretmana za djecu sa tjelesnim teškoćama, edukaciju za nastavno osoblje i stručne saradnike iz škola, kao i usluge mobilnog stručnog tima kao podršku uposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova USK-a u njihovom radu sa djecom sa razvojnim teškoćama.

Centri za razvoj inkluzivnih praksi predstavljaju inovaciju u oblasti uključivanja (inkluzije) djece s poteškoćama, s obzirom da će njihov rad biti zasnovan na savremenom pristupu radu s djecom s poteškoćama i njihovom uključivanju u zajednice. Također, opremljeni su po modernim standardima pristupačnosti, te im je na raspolaganju najsavremenija oprema za terapijsku podršku. Profesionalci koji će raditi u centrima čine multidisciplinarni tim za koji je planirano kontinuirano profesionalno usavršavanje u svrhu unapređenja inkluzivnih praksi, stvarajući servis jedinstven na području Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Centri se uspostavljaju na osnovu iskazane potrebe da se na području Unsko-sanskog kantona racionalno reorganizira stručna podrška i rad sa ovom populacijom djece i mladih, te na osnovu inicijative organizacije Save the Children koja finansijskim i stručnim resursima podržava ovaj proces kroz projekat "Servisi u zajednici za djecu s poteškoćama u razvoju". Projekat se realizira kroz partnerstvo organizacije Save the Children sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, Zavodom zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, Grada Bihaća i općina Cazin, Sanski Most, Ključ, Velika Kladuša, Bužim, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac.

"Ove usluge će biti dostupne svima. Ovo je veliki korak u razvoju inkluzije, u razvoju inkluzivnog obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona. Početak je ovo jedne nove faze razvoja inkluzije koja ima za cilj da svakom djetetu omogući uslove da postigne maksimalan uspjeh, uz pomoć svojih inspirisanih nastanvika i profesora, uz pomoć svojih kolega, uz podršku porodice, a i šire društvene zajednice", izjavio je ovom prilikom ceremonije otvaranja Centra u Bihaću ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Adis Muharemović.

Inicijativa je jedinstvena i po tome što će značajan finansijski doprinos funkcionisanju centara dolaziti od gore pomenutih institucija vlasti.

"Ovo je prvi put da inkluzija ide sa riječi na djelo. Mi od danas, prvi put, počinjemo da je institucionalno provodimo. To mi je izrazito drago, jer postajemo socijalno društvo. Želim djeci ugodan boravak u ovoj školi, želim roditeljima da im bude lakše, želim timovima profesionalaca uspješan rad", poručio je ministar zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Dženis Šabulić.

Za Save the Children, otvaranje ova dva centra kruna je dugogodišnje saradnje sa Ministartvom obrazovanja, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

"Nakon podrške u izradi strategije i potom usvajanja strategije i sedmogodišnjeg akcionog plana za uključivanje djece sa poteškoćama u obrazovni sistem, sada dajemo podršku i implementaciji jednog od segmenata strategije, a to je uspostava resursnih centara i centara za razvoj inkluzivnih praksi", istakla je ovom prilikom direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Važno je naglasiti da je Projekat dio regionalne inicijative organizacije Save the Children, koja se, pored Bosne i Hercegovine, paralelno realizira i u Albaniji, Kosovu (1244), Armeniji i Gruziji. Projekat finansijski podržava fondacija Margaret A. Cargill.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: