BiH
0

Općina Centar donirala 6.500 maraka OŠ "Isak Samokovlija"

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Općina Centar Sarajevo jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem.

Iz općinskog budžeta za 2016. godinu izdvojeno je 6.500 maraka Osnovnoj školi "Isak Samokovlija", čime je nastavljena dugogodišnja briga za unapređenje uslova rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Na ovaj način Općina želi omogućiti mladim ljudima, od kojih zavisi budućnost naše cjelokupne zajednice, što kvalitetnije uslove za obrazovanje.

Navedena sredstva su raspoređena na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje, a na osnovu utvrđenih Kriterija za raspodjelu sredstava obrazovnim ustanovama, te dostavljenih zahtjeva i utvrđenih prioriteta.

Mirsada Jaganjac v. d. direktor se zahvalila Općini Centar koja se do sada pokazala kao najveći donator škole.

"Općina Centar zaista pruža školama podršku za različite namjene, te na taj način pomaže u rješavanju nagomilanih problema. Veliko hvala Općini Centar na doniranim sredstvima koja ćemo iskoristiti za sanaciju zidova, vrata i sanitarnih čvorova u sali za tjelesni odgoj. Ova sala je u jako lošem stanju. Od 1957. godine od kada je zgrada napravljena gotovo da ništa nije rađeno. Moram naglasiti da ova lokalna zajednica vodi računa o osnovnom obrazovanju i zbog toga smo veoma zahvalni", kazala je Jaganjac.

Općina Centar je unazad nekoliko godina, ne uzimajući u obzir sredstva donirana u 2016, izdvojila 116.500 maraka za sanaciju školskog objekta, te opremanje kabineta i učionica u ovoj školi i to: 14.500 KM za kupovinu multimedijalne i računarske opreme, 12.000 KM za kupovinu školskog namještaja, 15.000 KM za opremanje kabineta tjelesnog odgoja, 20.000 za asfaltiranje školskog dvorišta, 19.000 KM za sanaciju školskog dvorišta, 5.000 KM za postavljanje rasvjete u dvorištu škole, 14.000 KM za sanaciju vlage na sjevernoj strani zgrade, 5.000 KM opremanje učionica za kreativno i aktivno učenje, 5.000 KM za zamjenu sanitarnih čvorova, te 7.000 KM za nabavku neophodne opreme u kabinetima.