Alarmantna situacija
9

Sava obara rekorde: Vodostaj i dalje u porastu, očekuje se vodeni val iz Jasenovca

Pišu: M. Ć. i M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nivo rijeke Save i dalje je u porastu i jutros u osam sati iznosio je 868 centimetara, što je za 138 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava. Iz civilne zaštite ističu kako je ovo historijski vodostaj. U popodnevnim satima očekuju veliki vodeni talas iz pravca Jasenovca iz Hrvatske gdje već vlada vanredno stanje.

U Bosanskoj Dubici proglašeno je vanredno stanje jer im je potrebna dodatna mehanizacija i materijal kako bi se spriječilo pucanje nasipa i izlijevanje vode.

Saobraćaj je i dalje obustavljen za putnička vozila u dužini od 300 metara na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška - Bosanska Dubica u mjestu Gašnica, dok teretna vozila i autobusi ovom dionicom saobraćaju usporeno.

Ne očekuju se veliki problemi

Prema informacijama nadležnih iz te lokalne zajednice ne očekuju velike probleme, nakon talasa nabujale Save iz pravca Jasenovca gdje je ta rijeka dostigla rekordni vodostaj. Tvrde i da zasad ne postoji opasnost od izlijevanja vode preko savskog nasipa. U Bosanskoj Gradiški problem predstavljaju i podzemne vode, a Sava se još prije nekoliko dana izlila na nebranjenom dijelu, gdje je voda ušla u blizu 40 kuća. Na terenu su pripadnici Civilne zaštite koji pomažu ugroženom stanovništvu.

I u Srpcu je vodostaj Save premašio kotu vanredne odbrane od poplava za 43 cm i iznosi 983 cm. Došlo je do poplave u još jednom broju domaćinstava u Bosanskom Kobašu, a u Bajincima je ugrožen još jedan broj objekata.

U Hrvatskoj je stanje haotično i građani se cijelu noć bore s poplavama. Vodostaj Save u Jasenovcu oborio je rekord iz 1970. godine od 907 centimetara i danas iznosi 928 centimetara u Jasenovcu. Vodeni val očekuje se danas, a nadležni i građani se nadaju da vodostaj neće preći visinu od 950 metara koliko nasip može izdržati. U BiH se vodeni val očekuje tokom popodneva.

Bolja situacija u USK

Nakon smanjenja obima padavina i prelaskom kiše u snijeg vodostaji rijeka u Unsko-sanskom kantonu u konstantnom su opadanju ili stagnaciji. Nastavlja se normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka, iako probleme i dalje stvaraju oborinske i podzemne vode koje ne mogu primiti neočišćeni ili uski odvodni kanali, a koje plave poljoprivredne površine, dvorišta i objekte. S većine puteva koji su bili poplavljeni voda se povukla i prohodni su za saobraćaj.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 9 sati iznosio je 124 cm, za razliku od jučerašnjih 138 cm. Voda se polako povlači u svoja korita, mada je, zbog povišenog vodostaja Une, još uvijek u prekidu putna komunikacija Kulen Vakuf - Klisa. Vatrogasna jedinica Bihać u protekla 24 sata imala je dvije intervencije na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija u naseljima Vedro Polje i Mušanović Mahala. Zbog povećanja zamućenosti vode na izvorištima Bišćanima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

U Bosanskoj Krupi stanje elementarne nepogode

Općinski štab Civilne zaštite Bosanska Krupa jučer je, zbog poplava i velikog broja klizišta, proglasio stanje elementarne nepogode, a za sada nema preciznih podataka o štetama. Klizišta su evidentirana u Prvomajskoj ulici i u naseljima Vrletnica, Crkvina, Jokina Kosa, Hodžinac, Kozarice i Drenova Glavica. U pojedinim dijelovima put je potpuno odsječen, dok se u ostalim saobraćaj odvija otežano, jednom trakom. Što se tiče posljedica od poplava, voda je prodrla u dva domaćinstva, u Bihaćkoj ulici i u naselju Uzune.

U Bužimu je zbog obilnih padavina došlo do izlijevanja potoka iz korita, poplavljene su poljoprivredne površine i niži dijelovi pristupnih puteva, a u nekim momentima bili su poplavljeni i dijelovi regionalnog puta Bosanska Krupa - Velika Kladuša. Zbog klizišta je potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava - Radoč u naselju Dedići, dok je otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim - Elkasova Rijeka u naselju Velići, također zbog klizišta.

Poplavljene kuće u Cazinu

Vodostaji rijeka Mutnica i Korana u Cazinu, koje su proteklih dana poplavile četiri stambena i četiri pomoćna objekta u naseljima Tržac i Tržačka Raštela, u konstantnom su padu, a Mutnica se skoro u potpunosti povukla u korito.

U Sanskom Mostu i Ključu opada nivo Sane i Sanice, a i dalje su poplavljena poljoprivredna zemljišta. Dio naselja Mahala u Sanskom Mostu još uvijek je pod vodom, no kuće nisu ugrožene.

Vodostaji ostalih rijeka u BiH su također u padu ili stagnaciji, osim vodostaja Jale i Vrbasa koji su u blagom porastu.