Potpisan ugovor
38

Saudijska Arabija donirala BiH dva miliona dolara za modernizaciju skladišta municije i naoružanja

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kraljevina Saudijske Arabije donirala je dva miliona američkih dolara Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u okviru projekta "EXPLODE+" u svrhu osiguranja skladišta municije i naoružanja u našoj zemlji.

Ovom donacijom će se osigurati završetak infrastrukturnih unaprijeđenja na lokaciji skladištenja municije "Kula" u Mrkonjić Gradu i lokaciji skladištenja naoružanja "Teufik Buza Tufo" u Visokom.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je kako je Saudijska Arabija uručila donacije već dva puta ove godine u ove svrhe, te da je ovo vrlo značajan projekat sa sigurnost.

"BiH je nakon rata bila opterećena viškovima naoružanja, municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima. Ovo je vrlo bitan projekat za sigurnost i stabilnost ovog dijela Evrope, a posebno BiH s ciljem sprječavanja eksplozija, te šverca oružja i municije. Ova donacija će mnogo toga promijeniti i zahvalna sam donatoru", kazala je Pendeš.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah kazao je kako su prije dva mjeseca donirali jedan milion dolara BiH za program uskladištavanja municije koji će biti realizovan putem UNDP-a u BiH, te se zahvalio svima na pomoći u pripremi sporazuma.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

Rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu kazala je kako je ova organizacije već 15 godina na čelu aktivnosti smanjenja viškova nestabilne i nesigurne municije i naoružanja, kao i unaprjeđenja svih objekata.

"Danas smo potpisali ugovor za dva objekta kako bi bili napravljeni u skladu s međunarodnim standardima. Sarađujemo direktno s MO BiH i OS BiH kako bi se spriječila bilo kakva katastrofa koja bi mogla biti prouzročena ovakvom vrstom municije. Dosadašnja nastojanja i rad su polučili dobre rezultate i pokazali šta se sve može postići zajedničkim radom", kazala je Sinanoglu.

Projekat "EXPLODE+", kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a. Projekat EXPLODE+ je nastavak projekta EXPLODE kojeg je finansirala Evropska unija od 2013. godine.