Debata u Sarajevu
41

Sattler rad bh. pravosuđa ocijenio ograničenim, najavio nastavak suzbijanja kriminala pomoću Skya

S. Š.
Johan Sattler (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Parlamentarnoj skupštini BiH održana je press konferencija povodom javne debate "Pravo na pravdu" koju organizuje EU u BiH u saradnji sa Evropskom komisijom za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Predstavnicima medija se obratio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler koji je govorio o učinkovitosti bh. pravosuđa, kao i tome na šta će se obratiti pažnja i staviti fokus u narednom periodu.

"Ono čemu smo svi svjedočili jeste ograničen napredak u oblasti pravosuđa. Bilo je određenih napredaka, npr. zakon o javnim nabavkama, bilo je i primjetnih kadrovskih promjena, ali govorimo o jednom ograničenom napretku kako je i navedeno u izvještaju o BiH Evropske komisije", kazao je na početku svog obraćanja Sattler.

Dodao je, potom, kako sa kandidatskim statusom za članstvo BiH u Evropsku uniju otvaramo jedno novo poglavlje koje daje određenu dozu optimizma.

"Moram spomenuti novog ministra pravde koji je aktivniji, angažovaniji, imamo izmjene i dopune zakona o VSTV-u, imamo određene pomake kod Zakona o sukobu interesa ali moramo da vidimo u konačnici i usvajanje ovih procesa u parlamentarnoj proceduri", smatra Sattler te nastavlja:

"Još jedna tema gdje vidimo pomak su svi ovi slučajevi organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou gdje nakon dugo vremena imamo napredak. Uglavnom su to rezultati zahvaljujući Sky aplikacijii, što se očekuje i u nastavku rada nadležnih organa", istaknuo je on.

Za kraj se posebno zahvalio ambasadorici Švedske u BiH Johanna Strömquist, kao i svim onim koji će govoriti na debati "Pravo na pravdu".