Čitanje između redova
378

Sastanak u četvrtak: Hoće li Komšić zadati "smrtonosni udarac" Bh. bloku

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Lideri stranaka koje čine Bh. blok u četvrtak će, saznaje Klix.ba, održati sastanak na kojem će biti riječi o posljednjim dešavanjima, kako na političkoj sceni, tako i u samom Bh. bloku zbog pojedinačno iznesenih stavova u medijima o mogućem participiranju u vlasti.

Susret je zakazan kod predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića koji je za vikend izazvao blagi potres koji svojih političkih saveznika u Bh. bloku nakon izjave koja je protumačena tako da bi DF mogao krenuti ka vlasti.

"Iako je opozicioni status u našem biračkom tijelu veoma popularan, bojim se da bi logika vječne opozicije u političkom smislu mogla doći glave i ljevici i političkim strukturama koje se zalažu za multietničku BiH. Jer građani će u jednom momentu s pravom reći, dobro, pa zašto mi uopće za vas glasamo", rekao je Komšić.

Izetbegović čeka Komšića

Prvi ljudi Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i DF-a su prošle sedmice trebali razgovarati o konkretizaciji odnosa i narednih poteza Bh. bloka te utvrđivanju komunikacije, ali je susret, kako saznajemo, otkazan.

Komšićeva izjava koju je dao u intervjuu za podgoričku Pobjedu proteklog vikenda dolazi nakon tajnog sastanka Bakira Izetbegovića i Željka Komšića koji je održan prošle sedmice.

Lider SDA je, prema svemu sudeći, Komšiću stavio ponudu na stol i sada čeka odgovor. I sigurno je da Izetbegović neće čekati dugo, jer evidentno je da je SDA krenula u konkretizaciju partnerskih odnosa za naredni mandat na federalnom i državnom nivou.

Nakon što je Bh. blok "preživio" sjednicu Glavnog odbora SDP-a i odluku da ta partija neće u koaliciju sa SDA, novi udarac bi, čini se, mogao zadati Željko Komšić.

On je u nedjelju rekao da neformalni dogovor Bh. bloka još nije preciziran te da je mnogo razlika među Našom strankom, SDP-om i DF-om.

"Problem je to što Bh. blok nije politički profilisan. Suviše je među nama razlilčitih ideja. Da li će Bh. blok imati snage i volje da artikulira neku novu ideju, ne mogu reći lijevu, budući da Naša stranka tvrdi da je socijalno-liberalne orijentacije - ne znam. Možda vrijedi probati. Međutim, znajući kako to ide u BiH, moram reći da nisam optimista", rekao je Komšić.

"Na klimavim nogama" i u SDP-u

Na njegove izjave uslijedila je reakcije Predraga Kojovića koji je poručio da bi odustajanje od ideje Bh. bloka značilo odustajanje od BiH u kojoj su svi narodi i građani jednaki.

Još glasnije su reagovali SDP-ovci Damir Mašić i Saša Magazinović koji su, čitajući kroz redove, zaključili da je DF-ovo priklanjanje Stranci demokratske akcije, zapravo, "vraćanje dugova".

Uprkos protivljenju Mašića i Magazinovića, da je Bh. blok "na klimavim nogama" i u SDP-u pokazuje jučerašnji sastanak predsjednika Nermina Nikšića i predsjednika tuzlanskog ogranka Envera Bijedića koji se zalaže za ulazak u vlast Tuzlanskog kantona. Za takvu odluku, suprotnu onoj koju je nedavno donio Glavni odbor SDP-a, morala bi se donijeti dopuna iste.

Da li će želja Željka Komšića za vlašću biti kobna za Bh. blok ili će savez tri stranke preživjeti još jedno iskušenje definitivno će biti poznato u narednim danima.