Vlast vs. opozicija
489

Kojović nakon istupa Komšića: Bh. blok je ideja da ova zemlja može bolje

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Bh. blok je ideja da ova zemlja može bolje, da svi mi građani BiH, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i Ostali zaslužuju mnogo bolje od ovoga što živimo zadnjih 25 godina. Naivno ili ne, ali ja u to vjerujem. Pomirit se s tim da će ovako biti zauvijek je, suštinski, odustajanje od BiH.

Napisao je to na svom Twitter profilu predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Zanimljivo je da ova njegova poruka dolazi neposredno nakon što smo prenijeli razmišljanja predsjednika DF-a Željka Komšića o sudbini Bh. bloka, sročena u intervjuu za podgoričku "Pobjedu".

Podsjetimo, Komšić je u tom intervjuu naveo da je "problem što Bh. blok nije politički profilisan: suviše je među nama razlilčitih ideja".

Također, Komšić je u navedenom intervjuu praktično objelodanio svoje razmišljanje o mogućem ulasku u vlast, uprkos zauzetom stavu Bh. bloka, da se ne ide u vlast sa nacionalnim strankama.

"Iako je opozicioni status u našem biračkom tijelu veoma popularan, bojim se da bi logika vječne opozicije u političkom smislu mogla doći glave i ljevici i političkim strukturama koje se zalažu za multietničku BiH. Jer građani će u jednom momentu s pravom reći, dobro pa zašto mi uopće za vas glasamo", zaključio je Komšić u navedenom intervjuu.

Treba istaći da ovaj Komšićev istup u javnost u kojem donekle negoduje o činjenici da Bh. blok želi ostati opozicija dolazi samo nekoliko dana nakon intervjua potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića za Klix.ba u kojem on ističe da bi volio vidjeti stranku koju predvodi Komšić u vlasti sa SDA.

"Ja moram posebno istaći jedan korektan i principijelan stav koji unutar tog bloka ima predsjednik DF-a Željko Komšić koji je na jedan krajnje konzistentan način dao izjavu da bi Bh. blok trebalo da bude ili vlast ili opozicija, a ne malo vlast u kantonima, a opozicija tamo gdje se vode prave političke, ekonomske i druge utakmice i s HDZ-om i sa SNSD-om", kazao je tom prilikom Zvizdić, a ovaj stav u medijskom istupu je ponovio i član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara.