BiH
6

Sastanak u Banjoj Luci: Formiran štab koji će brinuti o sigurnosti u Srebrenici

Klix.ba
Potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić te ministri u Vladi RS Dragan Lukač, Stevo Mirjanić, Lejla Rešić i Petar Đokić razgovarali su danas u Banjoj Luci sa predstavnicima Opštine Srebrenica.

Na tom sastanku je utvrđeno da su mnogi projekti dogovoreni u aprilu, prilikom posjete Milorada Dodika Potočarima, realizovani, dok su neki novi danas dogovoreni.

"Ovo danas je bio vrlo bitan sastanak o realizaciji svih zaključaka sa ranijeg sastanka. Institucije RS su adresa na koju treba da kucaju predstavnici Opštine Srebrenica. Sve što je dogovoreno 16. aprila – realizovano je. Govorili smo o nabavci vozila za prevoz hemodijalizne opreme i ta sredstva su odobrena. Druga tema je bila o tome kako ćemo riješiti plaćanje naknade za potopljeno zemljište od Elektroprivrede Srbije i to će biti tema naredne zajedničke sjednice dviju vlada", rekla je Golić.

Ona je dodala da je projektna dokumentacija za rekonstrukciju deset kilometara magistralnog puta Srebrenica - Zeleni Jadar gotova i da su odobrena sredstva od tri miliona maraka.

"Razgovarali smo i o tome kako da reformišemo Nacionalni park Drina, čije će sjedište biti u Skelanima. Uputili smo zahtjev za formiranje ovog parka i Zavod za zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa treba uraditi stručne osnove. Dogovoreno je i da Boračka organizacija Srebrenice dobije 10.000 maraka, kao i Udruženje palih boraca u Srebrenici", istakla je Golić.

Ona je dodala da u Srebrenici treba početi raditi fabrika pomfrita. Ta investicija, naglasila je Golić, vrijedna je deset miliona maraka i u početku će zapošljavati do 60 radnika, a osigurano je i tržište u Azerbejdžanu, Rusiji i Kuvajtu.

"Na sastanku je bilo riječi i o drugim infrastrukturnim projektima i Vlada RS je voljna da zajedno pokušamo sve to realizovati. Ministar unutrašnjih poslova RS je upoznao predstavnike Opštine Srebrenica sa sigurnosnom situacijom uoči obilježavanja zločina u Potočarima. Lukač ih je obavijestio da je formiran štab u Bijeljini koji će voditi računa o sigurnosti", dodala je Golić.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Miloš Milovanović istakao je da mu je drago što su dobili uvjerenja da će svi dogovoreni poslovi biti urađeni.

"Danas smo otvorili neka nova pitanja i dobili smo uvjerenje da će nam Vlada RS biti na raspolaganju. Mnogo nam znači pomoć institucija Vlade RS. Mi i dalje smatramo da je sigurnost u Srebrenici dobra. Malo je narušena zbog posljednjih događaja, ali svi radimo na tome da ona ostane na visokom nivou", rekao je Milovanović.

Savjetnik načelnika za privredu Ćazim Salimović smatra da je Srebrenica sa prirodnim resursima u bivšoj Jugoslaviji bila najbogatija opština. Imala je bogate rude olova i cinka sa primjesama srebra i zlata, rudnike boksita, veliko bogatstvo u raznovrsnoti i količinama šuma i ljekovite mineralne vode.

"Dogovoreno je da se ne dođe do zaštićene zone pri eksploataciji olova i cinka. Rudnik boksita mora dobiti prioritet. Infrastruktura mora biti riješena, kao i davanje koncesija. Sve susjedne opštine koriste srebreničko šumsko bogatstvo za svoju preradu, a Srebrenica nema ništa. U FBiH nas nisu smatrali svojima jer smo u RS, a sa RS je 20 godina bila blokada. Sada je dobro što mogu ministra nazvati na mobilni telefon i razgovarati s njim", istakao je Salimović.