Tužilaštvo BiH
0

Sastanak radne grupe za borbu protiv cyber i visokotehnološkog kriminala

FENA
U Tužilaštvu BiH danas je održan sastanak Radne grupe za borbu protiv cyber i visokotehnološkog kriminala.

Sastanku su prisustvovali članovi Radne grupe iz policijskih, pravosudnih i sigurnosnih agencija u BiH i predstavnici nadležnih ministarstava.

Teme sastanka odnosile su se na proces pripreme specijalističke obuke za policijske i pravosudne službenike iz BiH, entiteta i Brčko Distrikta za borbu protiv cyber i visokotehnološkog kriminala, koja bi se uskoro trebala organizovati u nekoj od zemalja EU s razvijenim policijskim kapacitetima za borbu protiv ove vrste kriminala.

Također, razgovarano je o procesnim i tehničkim poteškoćama, s kojima se policija i pravosuđe susreću u radu na predmetima cyber i visokotehnološkog kriminala, kao i potrebnim aktivnostima za rješavanje ovih poteškoća.

Na sastanku je razgovarano i o potrebama prilagođavanja zakonske regulative u BiH, da bi se agencijama za provođenje zakona omogućila efikasnija borba protiv ove vrste kriminala, a u skladu s implementacijom UN-ove Konvencije o borbi protiv cyber kriminala, i dodatnim protokolima, koje je BiH ratifikovala 2005, odnosno 2006. godine.

Učesnici sastanka razgovarali su i o budućim aktivnostima agencija za provođenje zakona u BiH, u borbi protiv cyber i elektronskog kriminala, kao i pojavnim oblicima krivičnih djela, za čije se izvršenje koristi interent, među kojima su i krivična djela nedozvoljenog korištenja autorskih prava, distribucija ilegalnog softvera, dječija pornografija, širenje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, nezakoniti upadi u elektronske sisteme kao i zloupotrebe elektronskih sredstava plaćanja.

Rad Radne grupe u budućnosti će biti usmjeren na definiranje potrebnih aktivnosti u BiH da bi se agencije za provođenje zakona na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta kadrovski i tehnički osposobile za borbu protiv ove vrste kriminala, koji je prema statističkim podacima u posljednjih nekoliko godina u porastu u BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.