Sastanak u Doboju
0

Policija najspremnije pristupila suzbijanju korupcije

SRNA
Doboj
Doboj
Policijske agencije u BiH prve su prepoznale i najspremnije pristupile suzbijanju korupcije u vlastitim redovima, postupajući po prethodno usvojenim akcionim planovima za borbu protiv ove negativne pojave, konstatovano je danas u na sastanku šefova policijskih agencija za provođenje zakona u BiH na regionalnom nivou, koji je održan u CJB Doboj.

Na sastanku su učestvovali načelnik Državne agencije za istrage i zaštitu RU Tuzla i šef Obavještajne bezbjednosne agencije RU Brčko Detašman Doboj, savjetnici EUPM Tuzla i EUPM-a Banjaluka, komesari MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Županije Posavske, šef kriminalističke policije Policije Brčko distrikta i načelnici CJB Bijeljina i Doboj - saopšteno je iz CJB Doboj.

Zajednička konstatacija učesnika sastanka je u da je narednom periodu potrebno ostvariti što tješnju saradnju i kooperativnost policijskih agencija u zajedničkoj borbi protiv svih oblika kriminala, a naročito na suzbijanju i otkrivanju krivičnih djela korumptivnog karaktera.

"Ta borba podrazumijeva brzu razmjenu infromacija, edukaciju kadrova i opremanje policijskih agencija savremenom tehnologijom, kao i pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona u smislu povećanja zaprijećenih kazni za izvršena krivična djela korumptivnog karaktera", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto i da policijske agencije moraju konstantno sarađivati sa lokalnom zajednicom i građanima u cilju prikupljanja korisnih saznanja o izvršenim krivičnim djelima, kao i na podizanju svjesti građana o štetnosti korupcije

Portparolka CJB Doboj Ljerka Stanimirović saopštila je da je u toku ove godine CJB Doboj podnio Okružnom tužilaštvu pet izvještaja o izvršenim krivičnim djelima koja se odnose na zloupotrebu službenog položaja, a koje su počinili državni službenicia i nosioci javnih funkcija. 

Podnesen je jedan izvještaj za počinjeno krivično djelo korumptivnog karaktera /protivzakonito posredovanje/, koji je bio rezultat dobre saradnje policije, tužilaštva i građana i jedan izvještaj za počinjeno krivično djelo prevare koje se odnosi na neregularno sticanje invalidnine.
Sastanak o temi "Razmjena iskustava policijskih agencija za sprovođenje zakona u BiH na sprečaavnju i otkrivanju krivičnih djela korumptivnog karaktera", organizovao je Centar javne bezbjednosti Doboj.