BiH
436

Sastanak političkih i vjerskih lidera: U BiH ima dovoljno hljeba, samo treba prestati krasti

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Socijalna i ekonomska pitanja zbog kojih su prije mjesec dana u FBiH počeli protesti nezadovoljnih građana se moraju prioritetno rješavati, istaknuto je na sastanku u kabinetu člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA Bakir Izetbegović, gdje su prustvovali još i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i vjerski poglavari kardinal Vinko Puljić i resu-i-ulema Husein ef. Kavazović.

Ocijenjeno je da postoje opravdani razlozi za nezadovoljstvo značajnog dijela građanstva postojećim socijalno-ekonomskim stanjem u BiH, kazao je Izetbegović nakon sastanka.

"Sva četvorica smatramo da je došlo do nepravednog raslojavanja stanovništva te da sve poslijeratne garniture vlasti snose odgovornost za to. Neko više, neko manje. Ima rastrošnosti, ima socijalne neosjetljivoti, korupcije i nepotizma. Posljednja dešavanja u BiH treba shvatiti kao alarm i upozorenje da se stvari ubrzano moraju mijenjati, prvenstveno na političkom i ekonomskom planu, kako bi se smanjio broj nezaposlenih i socijalno ugroženih stanovnika, a s ciljem da BiH u budućnosti bude zemlja sa više pravde i pravičnosti te jednakih šansi za sve građane", kazao je Izetbegović.

Na sastanku je istaknuta potreba za hitnim djelovanjem svih institucija države i društva. Politički i vjerski lideri novinarima su kazali da se jedinstvo i stabilnost BiH mora očuvati i ojačati.

"Nasilje bilo koje vrste je apsolutno neprihvatljivo. Pravni poredak države, demokratske procedure i prakse, kao i javni red i mir se moraju poštovati. Ne smije se ugroziti sistem kojim se osiguravaju redovne isplate primanja svim kategorijama građana. Najnovija dešavanja su se loše odrazila na ekonomski život", kazao je Iztbegović dodajući da postoje već i otkazivanja turističkih posjeta našoj zemlji.

Pored toga on je naglasio da je potrebno izbjeći međuetničke sukobe te raditi na razvijanju dobrih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH.

Predsjednik HDZ-a je također naglasio potrebu hitnog rješavanja egzistencijalnih pitanja najugroženijeg dijela stanovništva dodajući da postoji mnogo više nezadovoljnih nego što se to može vidjeti ovih dana na ulicama. Također, naglasio je da je političko stanje u BiH neodrživo i da ga treba mijenjati ne precizirajući na koji način.

On je dodao da je cilj HDZ-a i hrvatskog naroda euroatlenski put zemlje i BiH koja je jednaka za sve građane. Još jednom je naglasio potrebu relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata te građanje "boljih odnosa nego što je to bilo u posljednjih 10 godina".

Dajući podršku hitnim rješavanjima socijalnih pitanja, kardinal Puljić je ipak naglasio i da treba iskorijeniti kriminal.

"Ova zemlja ima dovoljno hljeba, samo treba prestati krasti", izjavio je Puljić novinarima.

Vjerski lideri su osim jačanja i obnove ekonomije istaknuli i potrebu obnove moralnih vrijednosti.

Reis Kavazović je istaknuo potrebu vraćanja međusobnog povjerenja kod građana.

"Mora se težiti cilju da obični građanin ima koristi od onih koji vode državu", rekao je, između ostalog, Kavazović.