{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak Mujezinovića i boraca vjerovatno u petak

F
28.4.2010. u 14:28
0
3
Sastanak Mujezinovića i boraca vjerovatno u petak
0
Sastanak Mujezinovića i boraca vjerovatno u petak
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović izjavio je danas da će federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahid Crnkić vjerovatno za petak organizirati sastanak s predstavnicima boračkih udruženja u Federaciji.
Mujezinović je to kazao tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Najavio je time kontakt predstavnika Federalne vlade s borcima nakon protesta boračkih udruženja održanih 21. aprila ispred zgrade Vladinog sjedišta u Sarajevu, kada su izbili neredi, a epilog bio više desetina povrijeđenih učesnika i policajaca te oštećenje kamenovane zgrade Vlade.

"Ministar Crnkić će u petak najvjerovatnije organizirati sastanak s predstavnicima udruženja ali meritornim i relevantnim, koji mogu razgovarati i koji nam neće reći: mi ništa ne možemo pregovarati i ne možemo sjediti ovdje", rekao je Mujezinović.

U pogledu boračkog nezadovoljstva i zahtjeva na koje su se pozvali organizatori, četiri boračka udruženja, kada su najavljivali održane proteste, premijer je kazao: "Imamo jedan plan koji će biti teško realizirati, ali nadam se da ćemo iznaći mogućnosti i predložiti Parlamentu zakon koji će zadovoljavati i one koji nam daju kredite i one na koje se zakon odnosi".

Govoreći ovdje o kreditorima, premijer misli na međunarodne finansijske partnere, u prvom redu na Međunarodni monetarni fond s kojim Bosna i Hercegovina ima sklopljen stand-by aranžman, a Federacija, kao učesnica u tom aranžmanu, obavezu da donese određene zakone kojima će postići uštede u davanjima iz federalnog budžeta. U setu te legislative su i borački zakoni, odnosno borci kao populacija na koju se također odnosi ova premijerova izjava.

Kad su u pitanju štete nastale tokom protesta 21. aprila na kamenovanoj zgradi Vladinog sjedišta, o kojima je Mujezinovića danas pitao jedan od poslanika u Predstavničkom domu, premijer je kazao da će nadležni, policija i eventualno tužilaštvo, utvrditi odgovorne za nastalu štetu.

"Vjerovatno u tom kontekstu treba tražiti namirenje nastale štete", zaključio je premijer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: