Zahid Crnkić
0

"Nastavit ćemo razgovore sa boračkom populacijom"

SRNA
Zahid Crnkić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Zahid Crnkić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Vlada Federracije BiH /FBiH/ opredijeljena je da nastavi razgovore sa korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite s ciljem dobijanja prihvatljivih rješenja u izvršavanju reformskih zakona koje je ranije Parlament usvojio - izjavio je federalni ministar za pitanje boraca i ratnih invalida Zahid Crnkić.

Crnkić je rekao novinarima u Mostaru nakon zatvorenog dijela sjednice federalne Vlade o bezbjednosnoj situaciji u Federaciji da će u nastavku sjednice, koja je počela nakon 15.00 časova, biti nekoliko tačaka dnevnog reda iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Prema Crnkićevim riječima, jedna od tačaka je zakon o opštim pravima demobilisanih boraca. 

"To je prijedlog zakona kojim izvršavamo zaključak Parlamenta FBiH da to pripremimo do 1. maja", rekao je Crnkić. 

On dodaje da je jedna od tačaka i raniji zaključak Parlamenta i Vlade da se predloži nacrt zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju pripadnika Oružanih snaga. 

Crnkić pojašnjava da je riječ  o objedinjavanju uredbi i svih prava po drugim propisima koje su pripadnici boračke populacije ostvarivali, a koji će se sada ujediniti u jedan propis o privremenom povoljnijem penzionisanju pripadnika Oružanih snaga.  

Na sjednici će se razmatrati i odluka o subvencionisanju najnižih penzija jer se zakonom o uštedama i tu umanjuje po 10 odsto, a po zakonu o PIO/MIO ta najniža minimalna penzija je 296 maraka. 
"Pokušaćemo da nađemo modalitet kroz analizu najnižih primanja da kompenzujemo tim ljudima", rekao  je Crnkić izrazivši nadu da će biti usvojene ove tačke dnevnog reda koje su u sklopu obaveza koje je dao MMF i Svjetska banka.