{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borci: "Mujezinović nema volje da razumije naše zahtjeve"

S
30.4.2010. u 15:36
4
18
Borci: "Mujezinović nema volje da razumije naše zahtjeve"
4
Borci: "Mujezinović nema volje da razumije naše zahtjeve"
Foto: Fotoservis
Predstavnici boračkih udruženja i Vlade Federacije BiH (FBiH) na današnjem sastanku nisu postigli konkretan dogovor, jer premijer FBiH Mustafa Mujezinović i federalna Vlada nemaju ni minimum volje da razumiju boračke zahtjeve, izjavio je Srni predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca FBiH Izet Ganić.
Ganić je istakao da će boračka udruženja u narednih nekoliko dana usvojiti određene zaključke, te da će nastaviti i istrajati u svojim zahtjevima koji se odnose na izmjene zakona, koji se tiču boračke populacije.

Premijer Mujezinović rekao je novinarima da su približeni stavovi sa predstavnicima boračkih organizacija, ali da nije bilo konkretnog dogovora u vezi sa izmjenama boračkih zakona.

Mujezinović je istakao da bi u narednom periodu u Parlament FBiH trebalo uputiti nekoliko zakona, prije svega zakon o platama u organima vlasti u FBiH, te da će se raditi na zakonu o cenzusu.

"Predložili smo da u zakonu o cenzusu bude i prijedlog cenzusa za administraciju, odnosno izabrane i imenovane funkcionere, koji bi trebalo da bude vezan za prosječnu platu u privredi FBiH", naveo je Mujezinović.

On je naglasio da će se raditi i na zakonu o opštim pravima demobilisanih boraca u kojem ne može biti nijedno od prava koje donosi nove materijalne troškove prema budžetu FBiH.

"Predstavnicima boračkih organizacija predložio sam da se izvrši izmjena Zakona o platama u javnim preduzećima, institucijama i ustanovama, kao i primanja članova nadzornih odbora", rekao je novinarima Mujezinović, nakon sastanka sa predstavnicima boračkih udruženja u FBiH.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić, razgovarano je o pripremljenim izmjenama boračkih zakona.

Ovo je prvi zajednički sastanak nakon velikih protesta pripadnika boračkih organizacija pred zgradom Vlade FBiH od 21. aprila, kada je više desetina učesnika protesta i policajaca povrijeđeno, a zgrada Vlade FBiH demolirana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: