I dalje odlučni
44

Sastanak DF-a i GS-a: Prijedlog ujedinjenja ljevice je mrtav, ali zajednički nastup je imperativ

Piše: A. B.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Današnjem sastanku stranaka ljevice u prostorijama Demokratske fronte (DF) u Sarajevu odazvali su se samo predstavnici Građanskog saveza (GS). Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić je izjavio kako su iznenađeni te da im je žao što se sastanku nisu odazvali i predstavnici SDP-a i Naše stranke.

Đonlagić je na početku obraćanja istakao da je svrha sastanka bio razgovor o zajedničkom cilju ova četiri zajednička subjekta koji se smatra imperativom, a to je zajednički nastup na predstojećim oktobarskim izborima.

"Ne uvažavamo argumente SDP-a da nemaju vremena za ujedinjenje i da je razlog zbog kojeg nisu prisustvovali sastanku zapravo nastojanje da se ta stranka ugasi. Ni u samom pozivu nigdje nije navedeno da se radi o njenom gašenju, već upravo o razgovorima za daljnju saradnju i ciljevima za koje još vjerujemo da ćemo ih realizovati", rekao je Đonlagić.

Dodao je i to da nema potrebe da se rasprave između ovih političkih stranaka odvijaju putem medija, kao i to da je poziv za sastanak još otvoren i da će se predstavnici DF-a odazvati bez obzira na to ko će ga organizovati.

"Dakle, u prijedlogu DF-a nije bilo inicijalnog govora o gašenju SDP-a, nego o objedinjavanju ova četiri politička subjekta u jedan složeni politički subjekt gdje svaki od njih nastavlja svoj kontinuitet djelovanja. Žao nam je što je iskazan nedostatak volje ili neznanja, a i jedno i drugo je katastrofalno za nerazumijevanje tog prijedloga. Prema našem mišljenju prijedlog DF-a o ujedinjenju ljevice je sada 'mrtav', ali idemo dalje. Sada želimo razgovarati o novim modalitetima, a riječ je o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima, što je sada imperativ”, naglasio je Đonlagić.

On je naglasio kako je za DF prihvatljiv skoro svaki scenarij osim onih koji bi pomogli da se u Predsjedništvu BiH nađu kandidat SDA, zatim Dragan Čović i Milorad Dodik.

"To je politički cilj DF-a, a do njega se može doći dogovaranjem o zajedničkom kandidatu građanskog lijevog političkog bloka koji ima najveći izgled da to onemogući. Ukoliko zajedno nastupimo na izborima postoji mogućnost da ćemo pobijediti", kazao je Đonlagić.

Emir Suljagić iz Građanskog saveza izrazio je žaljenje jer je SDP odbio prijedlog za ujedinjenje ljevice.

"Sada znamo o čemu neće da razgovaraju, ali hajde da razgovaramo o onome o čemu hoće. Od danas do jula imamo vremena da razgovaramo o zajedničkim listama i kandidatima za Predsjedništvo BiH. Uvjeren sam da u SDP-u ima mudrosti, pameti i strpljenja da ovaj proces dovedemo do kraja. Nećemo da pregovaramo putem medija, nego na jednom mjestu. Neka SDP odredi", naveo je Suljagić.

On je rekao da je uvjeren kako će se SDP priključiti procesu zajedničkog nastupa, jer je, kako je istakao, u njihovom interesu da budu integralni. Također smatra da su potrebne zajedničke liste i kandidati.

"Da je dobro imati četiri liste SDA bi ih imala, dakle, nama treba jedna lista, jedan kandidat i modalitet, odnosno način koji će nam omogućiti da osvojimo vlast. Poenta stranaka i razlog iz kojih su ih ljudi počeli osnivati jeste da uđu u vlast. Iz opozicije se ne može promijeniti ništa čak i da je 'najlepršavija' na svijetu, nikad se ništa neće uspjeti učiniti u korist građana ove zemlje. Ja sam uvjeren da će ovo sve izaći na dobro, uvjeren sam da ćemo na kraju imati bar ove tri stranke (SDP, DF, GS) na zajedničkim listama i sa zajedničkim kandidatom i da se nakon izbora vlast neće moći praviti bez nas", zaključio je Suljagić.