Haški tribunal
0

Saslušanje zaštićenog svjedoka na suđenju Karadžiću

SRNA
Haški tribunal (Foto: AP)
Haški tribunal (Foto: AP)
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom bit će nastavljeno danas saslušanjem trećeg svjedoka Tužilaštva, čiji je identitet zaštićen.

U službenim spisima svjedok se vodio pod oznakom KDZ064, a njegov iskaz se odnosi na događaje u Srebrenici u julu 1995. godine. Tužilaštvo je pisanu izjavu svjedoka predložilo u dokazni materijal.

Predviđeno je da glavno ispitivanje traje jedan sat, dok je procjena optuženog da će mu za unakrsno ispitivanje trebati četiri sata. 

Suđenje Karadžiću biće održano i u četvrtak i petak. Naredni svjedoci optužbe biće nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Herbert Okun i bivši politički savjetnik komandanta UNPROFOR-a u BiH David Harland, autor izvještaja UN o Srebrenici. 

Tužilaštvo će Okuna ispitivati tri sata, a Harlanda četiri, dok je Karadžićeva procjena da će mu za unakrsno istipitivanje dvojice svjedoka trebati po 14 sati. 

Nekadašnjeg  predsjednika RS optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH. 

Suđenje Karadžiću je počelo 26. oktobra prošle godine uvodnom riječi Tužilaštva. Karadžić je svoju uvodnu riječ izložio 1. i 2. marta ove godine. Dokazni postupak optužbe započeo je 13. aprila.