{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saslušanje zaštićenog svjedoka na suđenju Karadžiću

S
21.4.2010. u 08:28
0
3
Saslušanje zaštićenog svjedoka na suđenju Karadžiću
0
Saslušanje zaštićenog svjedoka na suđenju Karadžiću
Haški tribunal (Foto: AP)
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom bit će nastavljeno danas saslušanjem trećeg svjedoka Tužilaštva, čiji je identitet zaštićen.
U službenim spisima svjedok se vodio pod oznakom KDZ064, a njegov iskaz se odnosi na događaje u Srebrenici u julu 1995. godine. Tužilaštvo je pisanu izjavu svjedoka predložilo u dokazni materijal.

Predviđeno je da glavno ispitivanje traje jedan sat, dok je procjena optuženog da će mu za unakrsno ispitivanje trebati četiri sata.

Suđenje Karadžiću biće održano i u četvrtak i petak. Naredni svjedoci optužbe biće nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Herbert Okun i bivši politički savjetnik komandanta UNPROFOR-a u BiH David Harland, autor izvještaja UN o Srebrenici.

Tužilaštvo će Okuna ispitivati tri sata, a Harlanda četiri, dok je Karadžićeva procjena da će mu za unakrsno istipitivanje dvojice svjedoka trebati po 14 sati.

Nekadašnjeg predsjednika RS optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.

Suđenje Karadžiću je počelo 26. oktobra prošle godine uvodnom riječi Tužilaštva. Karadžić je svoju uvodnu riječ izložio 1. i 2. marta ove godine. Dokazni postupak optužbe započeo je 13. aprila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: