BiH
0

Saši Baričaninu potvrđena kazna zatvora od 18 godina

FENA
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon održane sjednice, donijelo je i otpremilo drugostepenu presudu kojom se odbacuje kao neblagovremena žalba optuženog Saše Baričanina, odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te se potvrđuje prvostepena presuda u ovom predmetu.

Prvostepenom presudom optuženi Baričanin je oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na 18 godina zatvora.

Protiv ove presude blagovremene žalbe su izjavili Tužilaštvo BiH i branilac optuženog, dok je optuženi uložio žalbu nakon proteka zakonskog roka za ulaganje žalbe.

Tužilaštvo BiH je u žalbi istaklo prijedlog da Sud u cijelosti uvaži predmetnu žalbu, te preinači pobijanu presudu, tako što će optuženom izreći istu vrstu kazne, ali u dužem trajanju, dok je odbrana predložila da se prvostepena presuda ukine i odredi novi pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je održalo javnu sjednicu na kojoj su stranke i branilac iznijeli i ukratko obrazložili svoje žalbene navode, te ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda i donijelo drugostepenu presudu kojom se odbacuje, kao neblagovremena, žalba optuženog Baričanina, odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te se pobijana presuda potvrđuje.

Prvostepenom presudom optuženi Saša Baričanin je oglašen krivim što je, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. srpske republike BiH, potom Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva grada Sarajeva, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada.

Prema presudi, Baričanin je 13. jula 1992. zajedno s još jednom osobom, u naselju Grbavica u Sarajevu, došao u kuću u kojoj se nalazilo pet osoba, od kojih su troje odveli i lišili života, dok je optuženi sam, nad jednom od preostale dvije osobe izvršio radnje silovanja i odvođenja u ropstvo, te je dopustio jednoj neidentifikovanoj osobi da uđe u stan i da nad zatočenom osobom izvrši silovanje, saopćio je Sud BiH.