{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena prvostepena presuda Veliboru Bogdanoviću

F
2.8.2012. u 16:10
0
0
Potvrđena prvostepena presuda Veliboru Bogdanoviću
0
Potvrđena prvostepena presuda Veliboru Bogdanoviću
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je i otpremilo drugostepenu presudu kojom se odbijaju, kao neosnovane, žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog za ratni zločin Velibora Bogdanovića.
Ovim je potvrđena prvostepena presuda kojom je Bogdanović oglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Protiv presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH, a zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja preinači presudu u pogledu odluke o kazni i optuženom izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju, u granicama zakonom propisane kazne za ovo krivično djelo.

Žalbu je također izjavila i odbrana optuženog, a zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o krivičnopravnoj sankciji i odluke o imovinskopravnom zahtjevu.

Pri tome je predloženo da Apelaciono vijeće preinači prvostepenu presudu, na način da donese presudu kojom se optuženi oslobađa od optužbe ili da ukine presudu i održi pretres.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je održalo javnu sjednicu na kojoj su tužilaštvo i odbrana iznijeli i ukratko obrazložili svoje žalbene navode, potom ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i donijelo drugostepenu presudu kojom se prvostepena presuda potvrđuje.

Prvostepenom presudom optuženi Velibor Bogdanović oglašen je krivim što je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba na području općine Mostar između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik HVO-a, u noći sa 25. na 26. maj 1993., zajedno s pet neidentifikovanih i naoružanih vojnika, ušao u stan bošnjačkog bračnog para u Mostaru.

Tom prilikom optuženi Bogdanović, zajedno s drugim vojnicima, izvršio je pretres stana, te su otuđili dragocjenosti i tehničku robu. Nakon toga je upotrebom sile i prijetnji prisilio ženu na seksualni odnos.

Optuženi je također, zajedno s ostalim vojnicima, njenog supruga protupravno odveo u logor "Heliodrom" odakle je oštećeni premještan i zatvaran i na druge lokacije, a u kojima je bio zatvoren oko trideset dana, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: