Odbijene žalbe
0

Potvrđena prvostepena presuda Veliboru Bogdanoviću

FENA
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je i otpremilo drugostepenu presudu kojom se odbijaju, kao neosnovane, žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog za ratni zločin Velibora Bogdanovića.

Ovim je potvrđena prvostepena presuda kojom je Bogdanović oglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Protiv presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH, a zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja preinači presudu u pogledu odluke o kazni i optuženom izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju, u granicama zakonom propisane kazne za ovo krivično djelo.

Žalbu je također izjavila i odbrana optuženog, a zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o krivičnopravnoj sankciji i odluke o imovinskopravnom zahtjevu.

Pri tome je predloženo da Apelaciono vijeće preinači prvostepenu presudu, na način da donese presudu kojom se optuženi oslobađa od optužbe ili da ukine presudu i održi pretres.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je održalo javnu sjednicu na kojoj su tužilaštvo i odbrana iznijeli i ukratko obrazložili svoje žalbene navode, potom ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i donijelo drugostepenu presudu kojom se prvostepena presuda potvrđuje.

Prvostepenom presudom optuženi Velibor Bogdanović oglašen je krivim što je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba na području općine Mostar između Armije RBiH i HVO-a, kao pripadnik HVO-a, u noći sa 25. na 26. maj 1993., zajedno s pet neidentifikovanih i naoružanih vojnika, ušao u stan bošnjačkog bračnog para u Mostaru.

Tom prilikom optuženi Bogdanović, zajedno s drugim vojnicima, izvršio je pretres stana, te su otuđili dragocjenosti i tehničku robu. Nakon toga je upotrebom sile i prijetnji prisilio ženu na seksualni odnos.

Optuženi je također, zajedno s ostalim vojnicima, njenog supruga protupravno odveo u logor "Heliodrom" odakle je oštećeni premještan i zatvaran i na druge lokacije, a u kojima je bio zatvoren oko trideset dana, saopćeno je iz Suda BiH.