|

Šarović: Zaključci NSRS-a imaju feler, nemaju veliki domet i naručeni su za tenzije

Šarović: Zaključci NSRS-a imaju feler, nemaju veliki domet i naručeni su za tenzije
1
I. P.
12.11.2019. u 14:55
68
komentara
1

dijeljenja
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je u Sarajevu nakon sjednice VM-a komentarisao niz tema, a jedna od njih je i posljednji zaključak NSRS-a.
Šarović je kazao da je preispitivanje događaja iz 1995. godine, aludirajući na navode Milorada Dodika da je Republici Srpskoj tada nuđena nezavisnost, bespotrebno vraćanje u prošlost.

"Mislim da zaključci Narodne skupštine nemaju prevelik domet i da su naručeni da se održi tenzija, jer se oni u takvoj tenziji najbolje snalaze. To nije tajna, ponekad treba izmisliti nekog neprijatelja", kazao je Šarović.

On je kazao da je sam način donošenja zaključka bio pogrešan i da u proces pripreme materijala nije uključena opozicija."Kada govorimo o velikim pitanjima, onda se podrazumijeva da u pripremi učestvuju i vlast i opozicija, a mi nismo imali priliku kao SDS da učestvujemo u kreiranju materijala koji je, na kraju, nakaradan i pravi politički pamflet. Tako da sam ja lično Dodiku rekao da povuče dokument kako bismo razgovarali o nečemu zajedničkom, a on je to odbio. Tako ti zaključci imaju suštinski feler, što ne odgovara svrsi kroz zajedničko djelovanje svih poslanika u NSRS-u", kazao je Šarović.

On je podsjetio da Vijeće ministara nije raspravljalo o ANP-u, jer je kao i u ranijim prilikama skinut s dnevnog reda.

"Vidjet ćemo hoće li biti neki sljedeći put, ali sada u ovom formatu Vijeće ministara ne treba da razmatra ANP", objasnio je Šarović.Kada je riječ o malom Schengenu, on je kazao kako ne vidi razlog što se s priče o ekonomiji došlo do pitanja granica, aludirajući na stav Denisa Zvizdića kako bi prije početka bilo kakvog procesa trebalo definisati granice BiH i Srbije.

"Ja sam od onih koji podržavaju tu inicijativu i koji misle da BiH treba biti u tome, ali logično - da to ne bude zamjena za Evropsku uniju. nadam se da ćemo biti pozvani u decembru kako bismo konkretnije razgovarali", zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

On je na pitanje novinara konstatovao kako Vijeće ministara nije raspravljalo o potencijalnom masovnom povratku boraca Islamske države s bh. državljanstvom, koji se nalaze u zatvorima pod kontrolom Turske.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...