Intervju za Klix.ba
22

Šarović u ulozi lidera SDS-a: Na Dodikov uspješni recept moramo naći adekvatan odgovor

D. Be.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba

Mirko Šarović, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nakon što je izabran za novog predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS), u razgovoru za Klix.ba kazao je kako je stranka nakon pada na prošlogodišnjim izborima trebala promjene.

Na početku razgovora ističe da je, rezultatski gledano, izborni ciklus 2012.-2014. godine bio dobar i da je nedostajao jedan mali korak do potpune izborne pobjede.

"Pad je vidljiv na prošlogodišnjim Općim izborima, što je očekivano zahtijevalo reakciju. Danas i sutra želim da vidim ambiciozniji SDS sa prije svega vodstvom željnim pobjeda", rekao je.

Na pitanje šta ga je navelo da se kandiduje za lidera SDS-a, Šarović odgovara da je imao dva izbora.

"Imao sam izbor da opće postojeće stanje lagodno posmatram iz poslaničkih klupa ili da zajedno s drugima mijenjam postojeće stanje. Mnogi stranački prijatelji su mi pomogli da se opredijelim za ovo drugo", odgovara.

Loš izborni rezultat povlači posljedice

Naš sagovornik ističe da u mijenjanje postojećeg stanja moraju vjerovati prije svega oni koji se nazivaju vodstvom jedne političke opcije "s ciljem razbijanja ravnodušnosti koja se ukorijenila kod velikog broja građana i koji su se naprosto pomirili da nemaju ništa".

"Da bi naš glavni konkurent u Republici Srpskoj SNSD i dalje mogao pobjeđivati, njen lider zna da mora nastaviti proizvoditi stalne tenzije i konflikte u zemlji i s druge strane izmišljati vanjske neprijatelje koji ugrožavaju Republiku Srpsku. Na ovaj oprobani, ali moramo reći do sada uspješan recept, Srpska demokratska stranka mora što prije naći adekvatan odgovor ukoliko hoće da bude uspješna", smatra Šarović.

Novoizabrani lider SDS-a nakon izborne pobjede najavio je veliko pospremanje u stranci uoči lokalnih izbora. Na pitanje da li će podnijeti ostavku ukoliko SDS ponovo podbaci na izborima, kaže da loš rezultat uvijek povlači kao posljedicu odgovarajuće poteze.

"Prije svega onih koji vode jednu političku organizaciju. Najmanje što se očekuje je vraćanje datog mandata, jer su izbori ključni test uspjeha ili neuspjeha za svakog političara", kaže Šarović.

Uoči samog glasanja na stranačkim izborima Mirko Šarović je u finiš ušao samo s Milanom Milićevićem, s obzirom na to da su od kandidature za predsjednika u njegovu korist odustali Vukota Govedarica i Mićo Mičić.

"Stranački izbori sa više kandidata uvijek sa sobom nose određene rizike, pogotovo u strankama koje nisu imune na unutrašnje tenzije. Ipak, u ovom slučaju bilo kakvi pregovori ili špekulacije tipa što će im više kandidata, bilo bi bolje da je samo jedan i slično, ne stoje, jer odluka Skupštine SDS-a da između dva kandidata izabere mene za prvog čovjeka stranke ima veći demokratski kapacitet. Razlika u glasovima nije bitna, ona više govori o kvalitetu mog protukandidata Milana Miličevića. Da smo se nas nekolicina negdje prije Skupštine dogovorili ko će od nas voditi stranku i izašli s jednim kandidatom, sigurno bi se našli oni koji bi rekli da je to nedemokratski i da delegati nisu imali pravo i mogućnost biranja", smatra Šarović.

Opcija izguravanja SNSD-a iz vlasti postoji bez dileme

Na pitanje da li SDS vodi razgovore o mogućem ulasku u vlast na državnom nivou sa SDA i HDZ-om, čime bi se izgurao SNSD, te da li postoji ta opcija na papiru ili u glavama, Šarović kaže da opcija "izguravanja SNSD-a iz vlasti postoji uvijek, bez ikakve dileme.

"Što bismo kao politička opcija postojali ako nemamo tu ambiciju. Ali uvijek se postavlja pitanje da li je to u ovom ili nekom drugom trenutku realno ili izvodljivo. A pozivanje na priču ko je legitiman, a ko nije, da li neko ima više poslanika i slično je više lažno moralisanje, jer je taj isti koji se na to poziva vrlo rado u jednom ranijem izbornom procesu pristao da vodi Vladu RS-a sa dva poslanika, dok je iz igre izbačen SDS sa 33 poslanika", rekao je Šarović.

Za kraj razgovora je prokomentarisao neformiranje vlasti na državnom nivou.

"Iskustvo govori da novu strukturu vlasti možemo čekati i 16 mjeseci. U ovom slučaju ne vjerujem da ključni partneri koji pregovaraju mogu bilo šta značajnije učiniti prije jeseni", smatra Šarović koji dodaje da koalicioni partneri i lideri SDA i SNSD-a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik očito teško mogu implementirati zajedničku koaliciju koju su dogovorili prije pola godine.