|

Šarović: Schmidt je rekao da ne nosi kofer novca, ali da će nam Njemačka pomoći

Šarović: Schmidt je rekao da ne nosi kofer novca, ali da će nam Njemačka pomoći
4
Piše: A. P.
18.7.2016. u 12:04
34
komentara
4

dijeljenja
Šarović: Schmidt je rekao da ne nosi kofer novca, ali da će nam Njemačka pomoći Lars-Gunnar Wigemark, Mirko Šarović i Hamdo Tinjak (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
O važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu - današnjem parafiranju adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) govorio je između ostalih i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
"Ovo je zaista važan trenutak za BiH, ne samo zbog parafiranja adaptiranog SSP-a, već zbog deblokiranja napretka ka članstvu u Evropskoj uniji", naveo je u obraćanju javnosti.

"Mislim da će sedmice i mjeseci pred nama pokazati da je otklonjena jedna od važnih, ako ne i ključnih prepreka, odnosno otvorenih pitanja, što će nam omogućiti kandidatski status u EU. Sada očekujemo pozitivne signale iz Brisela, a nama sa Evropskom komisijom i nadležnim institucijama Njemačke ostaje važan dio posla da kroz različite programe pomognemo onim sektorima u poljoprivredi BiH koji će trpjeti zbog određenih dijelova Sporazuma", naglasio je Šarović.

Pomoć ovim najosjetljivijim sektorima, kada je riječ o daljoj trgovini sa EU, posebno je obećala Njemačka, a potvrdio ministar poljoprivrede i prehrane Savezne Republike Njemačke Christian Schmidt koji je prošle sedmice po nalogu kancelarke Angele Merkel posjetio BiH.

"Schmidt je rekao da ne nosi kofer novaca koji dijeli, ali da će Njemačka pomoći najosjetljivijim kategorijama koje će trpjeti zbog pojedinih protokola SSP-a", rekao je Šarović.

Na kraju je istakao da je pred BiH važan proces i važan period u kojem očekuje da će ovaj čin BiH pomoći pri dobijanju kandidatskog statusa u EU te otkrio da se proteklih sedmica mnogo kalkulisalo da li BiH ovim više dobija ili gubi, s obzirom na važnost poljoprivrednog sektora u našoj zemlji.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...