BiH
6

Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt počeo posjetu BiH, SSP u fokusu razgovora

Piše: N. N.
Susretom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ministar poljoprivrede i prehrane SR njemačke počeo je zvaničnu posjetu BiH.

Schmidt u BiH dolazi po nalogu kancelarke Angele Merkel koja je obećala pomoć Njemačke bh. poljoprivrednicima koji bi mogli pretrpjeti određenu štetu adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Prilikom posjete članova Predsjedništva BiH Njemačkoj 30. juna kancelarka Angela Merkel obećala je poslati ministra Schmidta kako bi se otkočio proces usvajanja adaptiranog SSP-a. Vlasti RS-a blokirale su usvajanje SSP-a tvrdeći da je on štetan za poljoprivredu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Schmidt će se danas sastati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH Mirkom Šarovićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem, ali i s bh. poljoprivrednicima koji će mu prenijeti informacije o stanju u ovom sektoru i mogućim negativnim posljedicama koje će nastupiti nakon adaptacije SSP-a.

Planirano je da se Christian Schmidt obrati javnosti zajedničkom izjavom s Lars-Gunnarom Wigemarkom, specijalnim predstavnikom EU u BiH.