vijesti
47

Steinmeier: Cijela Evropa čeka da je BiH obraduje pozitivnim vijestima

Klix.ba
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA)
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA)
"Cijela Evropa ovih dana čeka da je BiH obraduje pozitivnim vijestima i da Vijeće za vanjske poslove EU u julu da pozitivan odgovor na aplikaciju BiH za članstvo u EU", kazao je ministar vanjskih poslova SR Njemačke Frank-Walter Steinmeier u razgovoru za ambasadorom Bosne i Hercegovine Željkom Janjetovićem.

Ambasador Janjetović je razgovarao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Do susreta je došlo tokom tradicionalnog godišnjeg prijema upriličenog za šefove misija diplomatsko-konzularnih predstavništava sa sjedištem u Berlinu, koji je održan u dvorcu Meseberg, kraj Berlina.

Kancelarka Merkel je informirala da će ministar poljoprivrede u Vladi SR Njemačke, Christian Schmidt 13. jula 2016.godine posjetiti BiH gdje će, shodno rezultatima nedavnog susreta i sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, ministar utvrditi na koji način Njemačka može da pomogne poljoprivrednicima u BiH, kako bi se otklonile negativne posljedice adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kancelarka Merkel je rekla ambasadoru da se nada da će se ovom posjetom otkloniti problemi zbog kojih nije adaptiran SSP i da će BiH nastaviti svoj put prema EU. To svi očekujemo, rekla je kancelarka.

Ambasador Janjetović se zahvalio kancelarki Merkel na podršci koju Vlada SR Njemačke i ona lično daje BiH, posebno ističući nedavni sastanak sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, gdje je data jasna i nedvosmislena podrška naporima koji se čine u BiH, da se istraje u procesu prema EU i BiH dobije kandidacijski status, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.