{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: Razmatrati kategorizaciju graničnih prijelaza BiH sa Hrvatskom

F
30.7.2013. u 19:37
0
6
Šarović: Razmatrati kategorizaciju graničnih prijelaza BiH sa Hrvatskom
0
Šarović: Razmatrati kategorizaciju graničnih prijelaza BiH sa Hrvatskom
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izrazio je uvjerenje da će se primjedbe više lokalnih zajednica u BiH, na kategorizaciju određenih graničnih prijelaza, razmatrati na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, te da će biti moguće pregovarati s nadležnim u Hrvatskoj i naći odgovarajuće rješenje.
O ovom pitanju Šarović je danas razgovarao s predstavnicima Bosanske Dubice, koji su ranije iznijeli primjedbe na primjenu Ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, jer je od 1. jula ove godine granični prijelaz u toj lokalnoj zajednici izgubio status međunarodnog i kategoriziran kao stalni granični prijelaz za pogranični promet.

Predstavnici te lokalne zajednice su stoga tražili od Vijeća ministara i Predsjedništva BiH da hitno pokrenu proceduru za odobravanje privremenog međunarodnog putničkog saobraćaja na graničnom prijelazu Bosanska Dubica - Hrvatska Dubica.

Šarović je danas, nakon razgovora s načelnikom Milom Zlojutrom i privrednicima u toj općini, napomenuo da je pitanje kategorizacije graničnih prijelaza u nadležnosti Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH, te da je prekategorizaciju moguće izvršiti ukoliko je hrvatska strana za to zainteresirana, s obzirom da je u pitanju međudržavni ugovor.

Potvrdio je da su ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić i on, prije nekoliko dana pokrenuli inicijativu prema Vijeću ministara BiH, u kojoj su se pridružili i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, u kojoj traže da se pitanje izmjene tog ugovora stavi na dnevni red Vijeća ministara.

Na sastanku u Bosanskoj Dubici bilo je riječi i o izvozu mlijeka “Mlijekoprodukta”.

"U posljednjih nekoliko mjeseci smo napravili napredak i u skorije vrijeme očekujemo dolazak inspekcije iz Berlina koja bi trebalo da upiše EU broj Mlijekoproduktu, čime bi se stvorili uvjeti da ovo preduzeće do kraja godine izvozi mlijeko", rekao je Šarović.

Naglasio je da preduzeće “HPK” ima EU broj, ali da izvozna kvota nije dovoljno visoka, te da je pregovarački tim BiH uz zahtjev za povećanje kvota za vino i ribu uvrstio i zahtjev za povećanje kvota za šećer, konkretno za “HPK” iz Bosanske Dubice.

"U pregovorima s EU nećemo izostaviti interese HPK jer nastojimo štititi opšte interese i radna mjesta", rekao je Šarović.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić je rekao da je način na koji načelnik Bosanske Dubice pristupa rješavanju ključnih problema najbolji način da jedna lokalna samouprava ostvari svoja prava.

"Sporazum koji je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je definirao status graničnog prijelaza u Bosanskoj Dubici, a to pitanje je aktuelno unazad četiri godine. Trenutno, na inicijativu načelnika Zlojutra nastoji se izmijeniti status prijelaza u centru grada", rekao je Tadić.

Načelnik općine Bosanska Dubica je istakao da se nada da će rezultati djelovanja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vijeća ministara rezultirati time da neće biti smanjenja izvoza za HPK i Mlijekoprodukt.

"Dok se ne riješi pitanje graničnog prijelaza u centru grada i on ne dobije status prijelaza za putnički saobraćaj, morat ćemo se služiti propusnicama, što nije rješenje ni za općine Prijedorske regije ni Sisačko-moslavačke županije. Još uvijek postoji pitanje kad, gdje i za koliko novca se mogu dobiti propusnice", rekao je Zlojutro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: