{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milorad Dodik: Dali smo saglasnost na potpisivanje ugovora sa Hrvatskom

S
18.6.2013. u 15:45
6
65
Milorad Dodik: Dali smo saglasnost na potpisivanje ugovora sa Hrvatskom
6
Milorad Dodik: Dali smo saglasnost na potpisivanje ugovora sa Hrvatskom
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su institucije RS dale saglasnost na ugovore između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima i o pograničnom prometu, svjesne manjkavosti rješenja, jer je to manja šteta za građane nego da se oni obustave.
Dodik je rekao da su on kao predsjednik i Vlada imali svijesti da to shvate, ali da svi budući ugovori moraju uključiti predstavnike RS, bilo to formalno predviđeno ili ne, jer je BiH, između ostalog, sastavljena i od Republike Srpske.

"Oni koji ne žele da vide RS u svim tim procesima, rizikuju da nema dogovora u BiH. Mi hoćemo dogovor, oni koji nas izbacuju moraju da računaju na mogućnost odluka koje ne žele", rekao je Dodik, ukazujući na primjer matičnog broja, u kojem je problem bio u Federaciji BiH, a koji se pokušao predstaviti kao problem BiH.

Komentarišući izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da Ustav BiH ne poznaje kategoriju entitetske zastupljenosti u međudržavnim stvarima u vezi sa granicama, Dodik je rekao da Radončić nije morao tako da reaguje, ali da je očigledno svjestan propusta.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je u ovoj situaciji pokazao državničku odgovornost, kao i odgovornost prema Republici Srpskoj i ukazao na neprihvatljivu praksu u kojoj se ne vidi uključenost organa RS u dogovorima u vezi sa BiH.

On je precizirao da je ovim dokumentima predviđeno da samo granični prelaz u Gradišci može biti registrovan za promet proizvoda biljnog i životinjskog porijekla na teritoriji RS, dok su ostali ovakvi prelazi na teritoriji Federacije BiH.

"Smatramo da granični prelazi kao što je Brod i Gradina mogu da imaju tu vrstu prometa, a upravo je nedostatak uključivanja predstavnika RS doveo do prijedloga koji je eliminisao naše potrebe", rekao je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: