{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milorad Dodik: Dali smo saglasnost na potpisivanje ugovora sa Hrvatskom

S
18.6.2013. u 15:45
6
65
Milorad Dodik: Dali smo saglasnost na potpisivanje ugovora sa Hrvatskom
6
Milorad Dodik: Dali smo saglasnost na potpisivanje ugovora sa Hrvatskom
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su institucije RS dale saglasnost na ugovore između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima i o pograničnom prometu, svjesne manjkavosti rješenja, jer je to manja šteta za građane nego da se oni obustave.
Dodik je rekao da su on kao predsjednik i Vlada imali svijesti da to shvate, ali da svi budući ugovori moraju uključiti predstavnike RS, bilo to formalno predviđeno ili ne, jer je BiH, između ostalog, sastavljena i od Republike Srpske.

"Oni koji ne žele da vide RS u svim tim procesima, rizikuju da nema dogovora u BiH. Mi hoćemo dogovor, oni koji nas izbacuju moraju da računaju na mogućnost odluka koje ne žele", rekao je Dodik, ukazujući na primjer matičnog broja, u kojem je problem bio u Federaciji BiH, a koji se pokušao predstaviti kao problem BiH.

Komentarišući izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da Ustav BiH ne poznaje kategoriju entitetske zastupljenosti u međudržavnim stvarima u vezi sa granicama, Dodik je rekao da Radončić nije morao tako da reaguje, ali da je očigledno svjestan propusta.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je u ovoj situaciji pokazao državničku odgovornost, kao i odgovornost prema Republici Srpskoj i ukazao na neprihvatljivu praksu u kojoj se ne vidi uključenost organa RS u dogovorima u vezi sa BiH.

On je precizirao da je ovim dokumentima predviđeno da samo granični prelaz u Gradišci može biti registrovan za promet proizvoda biljnog i životinjskog porijekla na teritoriji RS, dok su ostali ovakvi prelazi na teritoriji Federacije BiH.

"Smatramo da granični prelazi kao što je Brod i Gradina mogu da imaju tu vrstu prometa, a upravo je nedostatak uključivanja predstavnika RS doveo do prijedloga koji je eliminisao naše potrebe", rekao je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: