vijesti
1

Šarović: Poštujemo Hrvatsku, ali mi gledamo svoj interes

Piše: J. H.
Mirko Šarović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare govorio je o situaciji u kojoj će se BiH naći nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je pokrenuo procedure o ukidanju bescarinskih kvota na goveđe, svinjsko i meso peradi za treće zemlje.

"To su zemlje izvan CEFTA-e i Evropske unije. Stav ministarstva je da ove kvote ne idu u prilog zaštiti domaće proizvodnje i uvjereni smo da će Vijeće ministara BiH na jednoj od prvih sjednica prihvatiti prijedlog ministarstva i ukinuti kvote na približno pet hiljada tona mesa", kazao je Šarović na početku konferencije.

On je dodao da je ovakva odluka sasvim opravdana jer će omogućiti domaćim proizvođačima da zauzmu tržište koje su do sada u BiH pokrivale treće zemlje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazao je da mu je drago što Hrvatska ulazi u EU.

"Poštujemo naše susjede i želimo sa njima držati nivo trgovine kao i do sada. Ali, mi gledamo svoj interes i on je potpuno jasan. Vidjet ćemo da li ćemo vršiti određena prilagođavanja na Vijeću ministara", kazao je Šarović.

Što se tiče izgradnje dva granična prijelaza, Bijača i Bosanska Gradiška, preko kojih će se vršiti uvoz i izvoz robe biljnog i životinjskog porijekla, ova dva BIP-a sa bh. strane imaju problema u punom osposobljavanju.

"U Gradišci je problem prilagođavanje većoj frekvenciji, a u Bijači su to prilazni putevi i oprema koja treba biti montirana. Sa strane Hrvatske i EU, oni će biti spremni", kazao je Šarović te dodao da će gužve na ova dva prijelaza biti još veće nakon 1. jula.

On je dodao da su potrebna usaglašavanja Zakona o veterinarstvu, Zakona o poljoprivredi i Zakona o sigurnosti hrane na kojim EU insistira.

"Zakoni su usvojeni u različitom periodu i postoje neke odredbe koje nisu usaglašene. Postoje preklapanja u ova tri ključna zakona, ponajviše zbog toga što su u pravni sistem uneseni u različitom periodu. Evropska komisija je sugerisala da se u ova tri zakona otklone nedoumice. Rekao bih da je ovo ključni zahtjev, gdje trebamo brzo odgovoriti", kazao je Šarović.

Kako bi ovi problemi bili riješeni, Šarović je najavio sastanak sa entitetskim ministrima poljoprivrede.