{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: Poljska spremna da praktično pomogne BiH na putu ka EU

F
4.6.2012. u 21:45
2
1
Šarović: Poljska spremna da praktično pomogne BiH na putu ka EU
2
Šarović: Poljska spremna da praktično pomogne BiH na putu ka EU
Mirko Šarović
Sporazuma iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koji je BiH potpisala s Poljskom 2010. godine bila je jedna od tema današnjeg sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske Mareka Sawickog, održanog u Sarajevu.
Delegacija Republike Poljske od 15 ključnih biznismena, koju predvodi ministar Sawicki, dva dana boravi u BiH, gdje će održati sastanake s bh političarima.

Ministar Šarović je kazao novinarima po završetku sastanka da je nakon potpisivanja pomenutog Sporazuma iz 2010. godine konstituirana i zajednička komisija dvije zemlje, koja će raditi na pitanjima iz oblasti veterinarstva, zaštite bilja i biljnih proizvoda, te hrane i prehrambene industrije.

Ova bi se komisija uskoro trebala sastati, te razmatrati ključna pitanja iz oblasti poljoprivrede, najavio je Šarović.

"Poljska je za nas interesantna, jer se radi o vrlo naprednoj zemlji koja stalno bilježi privredni rast. Ona je već prošla kroz fazu ulaska u EU koju i BiH mora proći, te nam mogu pomoći na tom putu", istaknuo je Šarović.

Razgovarano je i o uspostavljanju IPARD strukture u BiH te formiranju Agencije za plaćanje u poljoprivredi, o čemu je ministar Sawicki prenio iskustva Poljske.

"Poljska je raspoložena da i svojim iskustvom i praktično pomogne BiH na putu ka EU. Nekoliko bh delegacija već je imalo obuku iz oblasti poljoprivrede u Poljskoj", kazao je on.

Kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni dvije zemlje, u prošloj je godini zabilježen uvoz iz Poljske u BiH u vrijednosti od 150 miliona eura, a izvoz iz BiH od 50 miliona eura.

Za prva četiri mjeseca ove godine ostvaren je uvoz iz Poljske u BiH u vrijednosti od oko 58 miliona eura, a izvoz iz BiH od oko 16 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: