biznis
0

Poljaci u bih žele investirati u infrastrukturu i poljoprivredu u BiH

FENA
Bruno Bojić
Bruno Bojić
Bilateralni susreti bosanskohercegovačkih i poljskih privrednika, koji su jučer doputovali u BiH, održani su danas u sarajevskom hotelu Holiday Inn.

U razgovorima su učestvovala 22 poljska privrednika iz 13 kompanija i predstavnici 30 bh. kompanija, iz oblasti metalske, drvne i autoindustrije, energetike, građevinarstva, infrastrukture, poljoprivrede, hotelijerstva i drugih industrijskih grana.

Poseban interes iskazan je za saradnju koja se odnosi na izgradnju cestovne i željezničke infrastrukture, energetski i drvni sektor te turizam i poljoprivredu.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je da privredna saradnja između Poljske i BiH nije na zavidnom nivou , s obzorom na to da ove dvije zemlje imaju jako dobre političke odnose.

  • Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene u 2011. iznosio je oko 160 miliona eura, što ne zadovoljava potrebe ni jedne ni druge zemlje, a Poljska je spremna kreditno finansirati projekte koje će realizirati poljske kompanije u BiH. BiH je bogata zemlja prirodnim resursima, pogotovo vodnim potencijalom, kao i turističkim potencijalom, energetskim i drvnim sektorom. Treba pokušati investirati u cestovnu infrastrukturu, željeznice i pokušati osnažiti bh. gospodarstvo u metalopreradi, naglasio je Bojić.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske Marek Sawicki istaknuo je da u BiH posebno vrijedi investirati u oblast industrije, u željeznice, zatim u energetski sektor, autoputeve i poljoprivredu.

Predsjednik Poljsko-balkanske trgovinske komore Andrzej Zarajczyk dodao je da su poljski biznismeni zainteresirani da osim ulaganja u proizvodnju željezničke opreme i izgradnju energetskih objekata, spremni i na otvaranje pogona koji bi proizvodili poljoprivrednu mehanizaciju.

  • Mi smatramo BiH kao jedan dio Evrope gdje bismo mogli pomoći, a pritom i zaraditi na razvoju određenih potencijala, našim učešćem u gradnji i finansiranju puteva, razvoju poljoprivredne mehanizacije, posebno zbog toga što je BiH dosta veliki uvoznik hrane, a sa svojim prirodnim potencijalima moglo bi se to dosta brzo promijeniti i da se u BiH proizvodi dobra i zdrava hrana, kazao je Zarajczyk.

Privrednu delegacija Poljske jučer je primio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, dok su jutros u Vladi FBiH razgovarali s dopremijerom Federacije BiH i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i federalnim ministrom prometa i komunikacija Enverom Bijedićem.