BiH
0

Šarović: Haški tribunal više neće refundirati troškove Šešelju

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović izjavio je danas da Haški tribunal više neće refundirati troškove u postupku protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja za nepoštovanje suda.

"Ovo je treći slučaj protiv Vojislava Šešelja za nepoštovanje suda. Do sada smo Dejan Mirović i ja imali status kejs-menadžera u procesima protiv Vojislava Šešelja, ali su samo Miroviću bili refundirani putni troškovi", rekao je Šarović na konferenciji za novinare u sjedištu SRS-a u Zemunu.

"Od sada ni njemu neće biti refundirani, čime se dovodi u pitanje adekvatna odbrana Vojislava Šešelja", rekao je Šarović.

Treće suđenje lideru SRS-a za nepoštovanje suda bit će održano 12. juna, saopćio je ranije Haški tribunal.

Šešelj je optužen zato što je odbio da sa svoje internetske stranice ukloni četiri knjige u kojima je otkrio identitet zaštićenih svjedoka.

Tokom jednodnevnog procesa, kako je objavio Tribunal, Šešelj će sam svjedočiti u svoju odbranu, kao jedini svjedok, a ispitivat će ga njegov pravni savjetnik Mirović.

Tribunal je do sada Šešelja dva puta osudio zbog nepoštovanja suda zato što je objelodanio identitet zaštićenih svjedoka, podsjeća Tanjug.

Prva presuda na 15 mjeseci zatvora je pravosnažna, a na drugu kojom mu je izrečena zatvorska kazna od 18 mjeseci žalbe su uložili Šešelj, ali i tužilac, koji traži da kazna bude povećana na tri godine zatvora.