ICTY
0

Treće suđenje Šešelju zbog nepoštovanja suda 12. juna

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Početak suđenja u trećem postupku protiv Vojislava Šešelja zbog nepoštovanja Međunarodnog sud zakazan je za utorak, 12. juna, saopćio je u utorak ICTY.

Šešelj, lider Srpske radikalne stranke (SRS) kojem se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom po optužbama za ratne zločine za koje se tvrdi da su počinjeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini, Srbija, od 1991 do 1994. godine, optužen je da nije uklonio poverljive informacije sa svoje lične web stranice suprotno nalozima Sudskog veća. Poverljive informacije koje je Šešelj objavio na svojoj web stranici uključuju četiri knjige čiji je optuženi autor i šest poverljivih podnesaka koje je on podnio u sklopu svog glavnog postupka i dva prethodna postupka zbog nepoštovanja suda.

Ove knjige i podnesci otkrivaju poverljive informacije o većem broju zaštićenih svedoka koji su svedočili na njegovom glavnom suđenju pred Međunarodnim sudom po optužbama za ratne zločine.

Šešelj će biti jedini svedok u ovom postupku, a ispitivaće ga njegov pravni savetnik Dejan Mirović. Glavno ispitivanje Šešelja neće trajati duže od dva sata.