BiH
26

Šarović: Dodik je pod pritiskom izvršio ustupke radi pisma namjere s MMF-om

FENA
Mirko Šarović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, komentirajući dogovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika RS Milorada Dodika o mehanizmu koordinacije i pismu namjere s MMF-om, neprihvatljivim smatra ako su na sastanku vršeni ustupci koji suštinski odudaraju od dokumenata koji su do sada bili usaglašeni i ako su neki od ustupaka na štetu Republike Srpske.

"Kada je u pitanju Savez za promjene, vidjet ćemo na šta je predsjednik SNSD-a na jučerašnjem razgovoru s Izetbegovićem pristao. Očito je da je pod pritiskom za dobijanje potpisa na pismo namjere morao da izvrši određene ustupke drugoj odnosno trećoj strani. Ukoliko su ti ustupci na štetu Republike Srpske, to je za nas neprihvatljivo", izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

Poručio je da Savez za promjene ima rezervu, ukoliko su vršene značajne korekcije dokumenta koje su dosad usaglašeni te da će to biti predmet razgovora narednih dana u okviru stranačkih i koalicijskih razgovora.

Dodao je da na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH nije razgovaralo o postignutom dogovoru te nije usvajalo mehanizam koordinacije i pismo namjere.

Ova pitanja, mišljenja je, bh. vlasti su trebale riješiti redovnim procedurama.

"Sva pitanja su u većoj mjeri dosad bila usaglašena ali smo taoci jedne neobične situacije koju Savez za promjene ne podržava", zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i član Saveza za promjene.