BiH
0

Šarović: U tijelima mehanizma koordinacije riješiti pitanje odlučivanja

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović naglasio je danas da je, kada je u pitanju mehanizam koordinacije, kojim bi BiH trebala jednim glasom razgovarati s Evropskom unijom, preostalo riješiti pitanje odlučivanja u tijelima uspostavljenim putem tog mehanizma.

"Predlagao sam da se ugradi neki kontrolni mehanizam u kojem bi pitanje konsenzusa ili odlučivanja konsenzusom prisutnih bilo regulirano tako da u svakom bude po jedan predstavnik entiteta, ukoliko ima bojazni da bi kroz mehanizam neko od učesnika bio preglasan", pojasnio je Šarović.

Na pitanje novinara da li su mehanizam koordinacije i Pismo namjere Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dva pitanja koja ne mogu jedno bez drugog, Šarović je stava da ta dva pitanja nisu vezana ni na jedan način niti Reformskom agendom niti bilo kojim drugim dokumentom.

Pristalica je toga da se ta dva pitanja posmatraju odvojeno, no postoje određeni zvaničnici i faktori, tvrdi ministar, koji misle da to dvoje treba da se posmatra kao zajedničko pitanje.

"Mehanizam koordinacije je važan za koordiniranje evropskih pitanja, ali i za zatvaranje posljednjeg pitanja koji stoji na putu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU i u tom smislu mislim da treba smoći snage da i preostala neriješena pitanja riješimo", kazao je novinarima Šarović.

On bi, dodaje, zakazivao sjednice svakodnevno da bi se riješilo pitanje mehanizma koordinacije te je izrazio nadu da će uvjetovanja bilo koje vrste prestati, ali i da ovo pitanje na bilo koji način neće biti uvjetovano nekim drugim pitanjima.

Osvrnuo se i na istek roka za dobijanje aranžmana s MMF-om, kazavši da je jedan rok istekao, s obzirom na to da je zasjedanje upriličeno 15. jula te je podsjetio da se ništa prije septembra neće dogoditi, smatrajući da je šteta što je taj rok propušten.

"Zbog ovakvog odnosa svi trpe i entiteti, kanton, državni nivo i građani, ali očito je da je ovo pitanje poslužilo za neku drugu svrhu", ministrov je stav.

Dodao je i da nije imao razgovore s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem o nepotpisivanju Pisma namjere s MMF-om, dodajući da to pitanje nikada nije bilo na sjednici Vijeća ministara.