Vakcinacija u Zetri
3

Šarkić: Sada imamo najviše kineskih vakcina, a do kraja maja očekujemo veću isporuku za Sarajevo

A. B.
Arman Šarkić (Foto: T. S./Klix.ba)
Arman Šarkić (Foto: T. S./Klix.ba)
Vakcinacija u sarajevskoj dvorani Zetra nastavljena je sa 5.282 doze u najvećoj mjeri kineskih vakcina Sinopharm i Sinovac, a ovom procesu, kako su kazali nadležni, dodatno pogoduje dobra epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo.
Kako je kazao Arman Šarkić, član Kriznog štaba i glasnogovornik Doma zdravlja KS, u najavi je i dolazak Pfizerovih vakcina koje će također biti na raspolaganju, međutim, na njih će se morati obratiti posebna pažnja zbog specifičnih uslova skladištenja.

"O tome smo striktno vodili računa, a u Zetri će se ispoštovati sva pravila koja su važna za Pfizerove vakcine. One su namijenjene za jedan tip pacijenata, tako da je veoma bitno da se ne pada u bespotrebne zamke. Svaka vakcina je dobra i u to smo se uvjerili kada je riječ o AstraZenecinoj, nakon vakcinacije u prvom krugu na Zetri nije bilo nikakvih nuspojava. Vakcinacija se radi po procjeni i anamnezi pacijenta. Također će biti aplicirane određene vrste vakcine", kazao je Šarkić.

Kako je pojasnio, želja Kriznog štaba u Kantonu Sarajevo (KS) jeste osigurati veću količinu vakcina.

"Postoji najava da bi krajem maja ili početkom juna trebao stići jedan takav kontingent u kojem bi trebalo biti 100.000 vakcina. Nadležni su i ranije izjavljivali da bi za KS trebalo između 200.000 i 250.000 da bi mogli reći da bismo tada bili zaista zadovoljni. Ukoliko se u obzir uzme podatak da Sarajevo ima 420.000 stanovnika, od toga ima 200.000 starijih od 65 i hronično oboljelih i to je otprilike taj procijenjeni broj", naglasio je Šarkić.

Kazao je da trenutno pogoduje i povoljna epidemiološka situacija koja odavno nije bila bolja.

"To je jedna velika lijepa vijest. Imamo kompletan pad, linearni pritisak je kompletno opao u svim segmentima zdravstva, što je nama dobro kako bismo se fokusirali i bazno radili na imunizaciji u Zetri, jer bi najgori mogući scenarij bio onaj iz nesretnog 19. marta, u kojem je bilo više od 800 zaraženih", dodao je.

Upravo zbog dobre epidemiološke situacije i drive in puktovi za testiranje na koronavirus odsad rade po izmijenjenom režimu.

"Drive in pukt na mostu Suade i Olge na Vrbanji radit će do 18:00 sati radnim danima, vikendom i praznikom. Ostali drive in punktovi rade samo radnim danima do 14:00 sati, a riječ je o općinama Novi Grad, Ilidža te području Semizovca", istakao je.

Šarkić je još jednom podsjetio da se trenutno odvija vakcinacija građana od 75 i više godina s obzirom na to da nisu svi u prvom krugu vakcinacije primili vakcinu.

"Osim toga, uz njih će se sada u ovom krugu vakcinisati i pacijenti koji imaju hronična i teža oboljenja, a to su pacijenti s transplantacijom, onkološki i hemodijalizni pacijenti. Kompletnu priču njihove aplikacije i prijave održava kompanija MedIT u informatičkom smislu, a u zdravstvenom smislu odgovaramo mi", dodao je Šarkić.

Kako je kazao, u prvom krugu vakcinacije je utrošeno 12.800 doza, a sada su na raspolaganju 5.282. Građana starijih od 75 godina u KS ima oko 28.000, međutim Šarkić ističe da nisu svi aplicirali za vakcinu.

"Ta populacija građana se prijavila za vakcinu upravo u ovom obimu koji smo već pokrili. Dakle, to je otprilike između 10.000 i 15.000 osoba, ali te prijave se i dalje nastavljaju i sve dok imamo njihovih prijava, mi ćemo prvo njih imunizirati. Dobra stvar je da su svi zdravstveni radnici vakcinisani, sada idemo i na zatvaranje tog kruga sa starijim od 75 godina pa ćemo, kako vakcine budu pristizale, spuštati i tu dobnu granicu, pa će tako naredni za vakcinaciju biti građani od 65 godina i više uz širenje prioritetnih zdravstvenih kategorija", kazao je Šarkić.

Govorio je i o ukupnom broju građana prijavljenih za vakcinaciju rekavši da je dosad riječ o skoro 80.000, međutim dodaje da taj broj svakodnevno raste.