BiH
580

Šarene čarape kao simbol bogatstva različitosti našeg društva

Klix.ba
Veselo je bilo danas u Sarajevo City Centru gdje je Udruženje Život sa Down sindromom FBiH obilježilo Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Veliki broj djece i mladih su kroz interaktivne radionice učili o mogućnostima, izborima, preprekama i barijerama, kao i o različitostima. Voditelji radionica su bile Alena Džebo Hećo, Jovana Milosavljević i Sanja Tanović, dok je uvijek razigrana Hatidža Nuhić pomno pratila I vodila prisutne kroz aktivnosti. Sve se odvijalo pod sloganom “Moje mogućnosti, moji izbori”.

"Na ovaj, za nas veoma važan i veseo dan, ne smijemo zaboraviti na još uvijek veliku diskriminaciju kojoj su izložene osobe s Down sindromom i njihove porodice", rekla je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja "Život sa Down sindromom" FBiH dodajući: "Još uvijek ima djece s Down sindromom u Bosni i Hercegovini kojima je spriječeno da pohađaju redovne vrtiće i škole, koja nisu uključena u fizijatrijske i logopedske tretmane, a da ne spominjemo rad, zapošljavanje i samostalni život".

Današnji dan obilježen je u Banjoj Luci i Mostaru, a prethodnih dana su širom BiH po školama i fakultetima održavana predavanja o Down sindromu.

Svjetski dan osoba s Down sindromom je dobra prilika da se podigne svijest javnosti o djeci, mladima i odraslim osobama s Down sindromom i njihovim porodicama. Odlična kampanja “I ja nosim #šarenečarape” koju je podržao veliki broj pojedinaca, poznatih ličnosti, škola i vrtića na simboličan način, nošenjem različitih šarenih čarapa, je imala nevjerovatan odziv i proširila se bosanskohercegovačkim društvenim mrežama.

Na taj način su se i građani naše zemlje uključili u svjetsku kampanju dizanja svijesti o Down sindromu, te su postavljanjem svojih fotografija u šarenim čarapama dali podršku osobama s Down sindromom u BiH.