BiH
666

Sarajlije se oprostile od žrtava genocida: Preživjeli proklinjali zločinca Mladića

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Tužna kolona sa 175 tabuta ubijenih Srebreničana, žrtava genocida, prošla je danas kroz Sarajevo na svom putu ka posljednjem smiraju u Memorijalnom centru u Potočarima.

Učenjem Fatihe i cvijećem, porodice žrtava, kao i mnogobrojni građani Sarajeva, odali su počast žrtvama posljednjeg genocida u Evropi na kraju 20. stoljeća. Jauci su se čuli na ulicama glavnog grada BiH. Građani, njih blizu hiljadu, su u tišini dodirivali kamion sa žrtvama Srebrenice.

"Bože daj nam snage da izdržimo... Bože, ostavio si me među živima, daj mi snage da izdržim... Dosta nam je suza... Gospodaru, podari dženet žrtvama genocida u Srebrenici", kazao je kroz suze mladić koji je preživio genocid u Srebrenici i Vlasenici.

On je danas proklinjao ratnog zločinca Ratka Mladića "da ga krv šehida Srebrenice stigne na Sudnjem danu"!

"Samo bol i tuga. Nikad neću naći smiraj, osim možda na drugom svijetu. Pratim četvrtog brata, ispratila sam dva sina, muža, bratiće... Za mene je svaki dan isti", kazala je Ajkuna Mujić, srebrenička majka.

Govoreći kroz bolne jecaje, dodala je da joj smiraj može podariti samo činjenica da zna gdje leže njezini najmiliji, ali da je sve to istovremeno i potresa.

Tabuti sa posmrtnim ostacima nedužnih civila Podrinja krenuli su jutros iz Visokog prema Srebrenici gdje će u petak biti ukopani sa svojim sugrađanima koji su mučki ubijeni u julu 1995. godine u i oko zaštićenih zona Srebrenica i Žepa.

Kamion sa žrtvama prvo je nakratko zastao u Vogošći gdje je odana počast i proučena Fatiha, pa potom ispred zgrade Predsjedništva BiH, te kod spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, te kod pijace Markale gdje su desetine nedužnih Sarajlija izgubile svoje živote nakon granatiranja glavnog grada BiH.

Sarajlije su se na dostojanstven način oprostili i od dječaka Senada Beganovića koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice.

Najstarija žrtva koja je identificirana i spremna za ukop u Potočarima je Hurem Begović rođen 1916. godine.

U Sarajevu se se od žrtava oprostili članovi porodica, prijatelji i poznanici kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Među prisutnima su bili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik FBiH Živko Budimir, potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo i drugi.

U vrijeme prolaska kolone kroz Sarajevo, saobraćaj je bio u potpunosti blokiran.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopano 6.066 žrtava srebreničkog genocida.