BiH
121

Sarajlije na "Uličnom Facebooku" lajkale za promjene

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U organizaciji aktivističke mreže Karakter, ispred sarajevske Tržnice održana je akcija "Ulični Facebook" kojom se željelo podstaći građane na iznošenje vlastitog mišljenja.

Karakter je neformalna otvorena aktivistička mreža mladih, koja je tek osnovana. Trenutno broji 12 članova iz osam bh. gradova. Ova aktivnost sprovedena je u osam različitih gradova.

"Cilj akcije 'Ulični Facebook' je da privuče što više mladih ljudi kako bi javno iznijeli svoje stavove i mišljenje. Želimo da ih, na neki način, ohrabrimo i ukažemo im da imaju pravo da se žale ukoliko im nešto smeta i da javno govore o svemu onome što ih u ovoj zemlji čini sretnim, ali i tužnim, kako bi popravili svoj položaj u budućnosti", izjavila je za Klix.ba Emina Hindija, koordinatorica projekta "Ulični Facebook" za Sarajevo.

Aktivistička mreža nije ograničena članstvom i ne moraju se popunjavati nikakve aplikacije kako bi joj se pristupilo. Potrebna je samo želja za aktivizmom i promjenom.

"To nas, na neki način, čini posebnim. Svaki pojedinac koji je član ove mreže je individua i zasebno razmišlja i donosi stavove i zaključke. Iza njega ne stoji niko osim njegove ličnosti", rekla je Hindija.

Prvi korak u akciji "Uličnog Facebooka" bilo je popunjavanje ankete o društvenim prilikama u BiH, nakon čega je slijedilo "lajkanje" izloženih Facebook statusa aktivnih članova Karaktera na improviziranom "Facebook zidu". Poslije toga, građani su imali priliku da objave i vlastiti status i javno iznesu svoje mišljenje i tako uđu u bazu Karaktera. Građani su imali priliku da ostave i svoje podatke, kako bi i u budućnosti mogli sarađivati sa aktivističkom mrežom.