U parku kod Ekonomskog fakulteta
7

Ulična akcija u Sarajevu: Predložite kako da ustavi u BiH postanu bolji

FENA
Udruženje građana Zašto ne najavilo je za danas u Sarajevu uličnu akciju na kojoj će predstaviti projekt Moj ustav, bolji ustav! - web-aplikaciju čiji je cilj da građanima približi ustave u BiH i omogući bolje razumijevanje pojedinih ustavnih rješenja te predlaganih amandmana, kao i da omogući građanima da predlože njihove amandmane, saopćeno je iz udruženja.

Akcija će biti održana u Parku Svjetlosti kod Ekonomskog fakulteta u 12 sati.

Građani će imati priliku da se upoznaju s web-stranicom Bolji ustav, da izraze saglasnost ili neslaganje s pojedinim odredbama ustava BiH, Federacije i Republike Srpske, kao i da eventulno predlože rješenja.

Ovo je prva od 40 akcija koje će u narednih dva mjeseca biti održane u više od 20 gradova u BiH, čiji je cilj da online platforme Udruženja Zašto ne približe i građanima koji nemaju pristup internetu.

Portal "Bolji ustav" je nastao iz potrebe da se u Bosni i Hercegovini čuje glas i mišljenje građana o ključnim reformama iz kojih su potpuno isključeni te u tom smislu predstavlja jedino mjesto gdje se zaista traži i cijeni njihovo mišljenje o ustavima u BiH.

Udruženje Zašto ne realizira ovaj projekt s udruženjem Oštra nula iz Banje Luke uz podršku Centara civilnih inicijativa.

Bit će predstavljeni i drugi projekti iz oblasti novih tehnologija kojima se bavi Zašto ne.

Posjetitelji će se upoznati i s online platformom Popravi mi školu na kojoj mogu biti prijavljeni problemi u obrazovnom sistemu u BiH, kao i stranica Pravo da znam, kreirana da bi se građanima u BiH omogućilo lakše ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama, ali i kako bi se vlasti u BiH učinile odgovornijim i transparentnijim.

Osim upoznavanja s web-platformama, građani će na ovoj akciji moći podržati i kampanju Građanin/građanka prije svega - za BiH bez diskriminacije!, koju provodi Koalicija Jednakost.